08/22/15 10:53
(http://www.dnevnik.bg/)

Томислав Дончев: Не само цената на горивата е проблем, а и качеството им


Картел се доказва много трудно, а проблемът при горивата в българия не е само в цената, а също в качеството им. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова ТВ.

"Има дефекти пазарът на горива в България", каза Дончев, но отбеляза, че той е автономен и сам определя каква е цената, а не държавата.

"Българският пазар е малък като обем, като брой играчи и е относително незрял, но определено има нещо нередно. Дали това е картел или е нещо подобно, очаквам колегите от Комисията за защита на конкуренцията да кажат по-скоро", каза вицепремиерът. Той уточни, че комисията е започнала от 30 юли секторен анализ, като е поискала данни от всички производители, вносители и търговци на горива.

В коментар за това, че петролът поевтинява на световните пазари, а в страната горивата не поевтиняват Дончев обясни, че преди петролът да бъде купен и от него да бъде произведен бензин или дизел, минава период от 20 дни.

"При един динамичен, остър като конкуренция пазар, би трябвало да има ефект веднага – всеки търговец би трябвало да се бори да за вниманието на клиента, да привлече повече клиенти, да се конкурират цените. Това в България не се случва", коментира той.

"Едва ли е само терпентин, кой знае какви химически субстанции се срещат, особено в т.нар. малки, ведомствени бензиностанции", бе коментарът на вицепремиера за качеството на продаваните в страната горива. Разказа, че самият той се е сблъсквал с проблема, като при зареждане в малка бензиностанция със същото количество гориво минал два пъти по-малко разстояние.

"Държавата трябва да си влезе във функциите във всички сфери, включително на пазара на горивата, гарантирайки че това, което се дължи на бюджета, е влязло в бюджета", каза още Дончев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване