08/22/15 14:10
(http://www.dnevnik.bg/)

Трима американци са обезвредили стрелеца във влака за Амстердам


Мъжете, обезвредили нападателят, който вчера откри стрелба във влак от Амстердам за Париж, са трима американци, съобщи агенция "Ройтерс".

Те се превърнаха в герои, след като вчера се изправиха срещу тежко въоръжен мъж, който започна да стреля с автомат във френския скоростен влак. При инцидента пострадаха трима души, включително единият от американците - Спенсър Стоу, военнослужещ от Сакраменто, Калифорния, който е откаран в болница с рани на ръката.

Другия от американците - Алек Скарлатос от Роузбърг, Орегон, също е военен. Те пътували във влака с приятеля си от детските години Антъни Садлър, сега сътрудник на щатския университет Сакраменто. След като обезвредили стрелеца, да го завържат им помогнал британецът Крис Норман, който живее във Франция. 

Антъни Садлър разказа пред "Асошейтед прес" как са чули трясък от счупено стъкло и в този момент са видели служител на влака да тича по пътеката.

"Видяхме въоръжен мъж с автомат да влиза във вагона. И докато той зареждаше да стреля, Алек извика "Спенсър, давай", и Спенсър затича по пътеката между креслата. Спенсър осъществи първия контакт, повали нападателя, а Алек изтръгна оръжието му, но той извади макетен нож и го поряза няколко пъти, после тримата заедно го бихме, докато загуби съзнание", разказва Антъни Садлър. Той допълва, че през цялото време нападателят не е казал и една дума.

Новината за намесата на двамата американци предизвика и реакцията на президента на САЩ Барак обама, който ги нарече герои. Френският държавен глава Франсоа Оланд благодари на тримата американци за героичната постъпка, съобщи Би Би Си. 

Мотивите за нападението не са известни, но френската прокуратура обяви, че разследването се води от звено за борба с тероризма, отбелязва "Гардиън". Стрелецът е 26-годишен мароканец, който е живял в Испания. Испанските власти са информирали френските служби, че той е радикален ислямист, съобщава БТА.

Младият мъж се качил във влака в Брюксел с два сака с автоматични оръжия и ножове.

Междувременно белгийските власти съобщиха, че са започнали следствие по силата на закона за борба с тероризма, тъй заподозреният се е качил във влака на тяхна територия. По информация на "Ройтерс" нападателят е бил наблюдаван от френската полиция, след като чуждестранни служби за сигурност са го определили като опасен.

Днес мъжът е бил прехвърлен в района на Париж от Арас в северна Франция, където бе арестуван след нападението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване