08/23/15 12:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Британското посолство в Техеран отново работи след 4 години пауза


Британският външен министър лично присъства при подновяване работата на посолството на страната му в Техеран. Това е историческа крачка към затопляне на отношенията 4 години, след като тълпа иранци превзе и разгроми дипломатическия комплекс.

Докато Хамънд издигаше националния флаг в иранската столица в Лондон отново заработи и посолството на Иран. Дипломатите на Ислямската република бяха изгонени след като протестиращите на 29 ноември 2011г. трошиха, палиха, късаха портрети на британски монарси и разграбиха електроуреди в британското посолство.

Засега в двете посолства ще работят дипломати на ниво шарже д'афер, а посланици ще бъдат определени в рамките на няколко месеца. Викторианската сграда в Техеран е мястото, където за пръв път през 1943г. се срещат лидерите на антихитлеристката коалиция Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил и Франклин Делано Рузвелт.



Причината за рязкото затопляне на отношенията е споразумението за контрол над иранската ядрена програма, което тепърва трябва да бъде ратифицирано.

Редица западни и азиатски страни обаче бързо изпратиха свои делегации в Техеран с надежда да са сред първите, възползвали се от очакваното отпадане на санкциите и размразяване на търговията.
С Хамънд в Техеран е малка бизнес делегация с представители на Royal Dutch Shell, добивната компания Amec Foster Wheeler и шотландската компания за индустриален инженеринг Weir Group.

Анализатори казват, че отварянето на изолираната икономика с 80 милиона потребители може да бъде сравнено с отварянето на руската икономика след разпадането на бившия СССР през 1991г. Но има и сериозна разлика - иранците остават с дълбоки подозрения спрямо Великобритания, която наричат "Старата лисица" и "малкият Сатана". Агенция Fars съобщи днешната новина под заглавие "Завръщането на лисицата".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване