08/23/15 19:22
(http://www.klassa.bg/)

Градски спортове на София диша 2015

 Градски спортове – нови и традиционни могат да се видят в четвъртата неделя на София диша 2015. Тази седмица изпълнена с посетители беше улица "Цар Иван Шишман" , където хората можеха да се включат и обучат и за игра по петанк, лонгборд, тенис на маса, предаде репортер на БГНЕС.

 

За първи път на фестивала участват и от Българска федерация по петанк – градски спорт, който се играе в междублоковите пространства, в парковете, по алеи, училища. Това е игра с топки, които тежат от 600 до 800 гр., направени са от метална сплав, а диаметърът им е около 70 мм.

Тя се играе на правоъгълна площадка, не рядко и в междублоково пространство. Това всъщност е петанк игра, която у нас вече се играе от 18 клуба, половината от тях в София. Много голям интерес има към нашия спорт. Ние се стремим да го напарвам толкова популярен в България, колкото е в Европа и по света и затова сме си поставили амбициозната задача да бъдем домакини на европейско първенство през септември, каза Калин Панайотов, който е председател на федерацията. Там се очаква да дойдат състезатели от 36 европейски страни.

След 17.00 часа на затворената за автомобили улица "Цар Иван Шишман" и в част от улица "Ген. Йосиф Гурко" се караше лонгборд. Разликата между него и скейтборда е тази, че дъската е по-дълга, а както казват експертите в този вид спорт – скейтът се използва повече за трикове, докато лонг-ът за завойчета, за разходки, т.е. по улиците може повече с лонгборд. Улиците всъщност въобще не са подходящи, защото би трябвало да има някои велоалеи или паркове, защото улиците са доста опасни, каза Станимира, която кара лонгборд от около 4 години. Тя разказа, че за съжаление в София има най-малко места за каране, тъй като няма достатъчно велоалеи, а асфалтът в парковете не е много подходящ.

Днес начинаещите можеха да направят първи стъпки с Wildberries School, а напредналите ще покажат своите умения на Slide session. Сред тези, които ще карат днес за първи път бе и 10-годишната Руми. Тя смело заяви, че не я е страх да опита, защото вече е падала достатъчно пъти и днес за първи път ще бъде с лонгборд. Според анализа на малкото момиче половината от приятелите й карат "всякакви неща, а другата половина само си седят вкъщи и нищо не правят, и само се присмиват на другите. "Но другите поне ще имат бъдеще", каза момичето и категорично потвърди, че този, който се занимава със спорт ще има бъдеще.

А на София диша не се оплакваше от липса на интерес и традиционният и много познат спорт - тенис на маса. Всъщност улицата днес бе изпълнена с хора и всички можеха да усетят и видят познатите и от други години занимания. Наред с творческите имаше отново и хранителни такива, защото се предлагаха и различни видове храни и напитки. На Иван Шишман София можеше дори да диша, а и да похапне и скара, защото имаше и такива предложения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване