08/23/15 20:17
(http://www.dnevnik.bg/)

Европейски държавници заговориха за връщане на контрола по вътрешните граници


На фона на бежанската вълна, която залива Европа, и съмненията за опит за терористичен акт във влака от Париж за Амстердам, европейски политици заговориха за възобновяване на граничния контрол в рамките на общността.

Президентът на Гърция вече поиска да бъде свикана извънредна среща на лидерите на Европейския съюз, които да обсъдят кризата с вълната от бежанци и нелегални имигранти. Страната, заедно с Италия, е залята от хиляди имигранти, като всеки ден с съобщава за нови, пристигащи по Средиземно море. По-късно днес политици от други европейски страни заговориха за необходимостта от промени в политиката.

"Изправен пред терористична заплаха,

ЕС може да възобнови граничния контрол

и да преразгледа шенгенските норми по отношение на контрола на багажа." Това заяви белгийският премиер Шарл Мишел в коментар на опита за терористично нападение във влака от Амстердам за Париж пред телевизия Ер Те Ел, цитирана от БТА. Той каза, че е обсъдил въпроса в телефонен разговор с френския президент Франсоа Оланд, а дискусията ще продължи на различни равнища в Брюксел.

"Трябва да сме готови да пожертваме известна част от нашите свободи в името на борбата с тероризма", заяви Шарл Мишел, перифразирайки думите на Бенджамин Франклин: "Тези, които са готови да се откажат от основните си свободи, за да купят малко временна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност".

За възстановяване на контрола по границите заговори и министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони. "На риск е изложен един от основните стълбове на Европейския съюз - свободното движение на хора", заяви той в интервю за в. "Месаджеро".

"По отношение на имиграцията Европа рискува да се прояви откъм най-лошата си страна на егоизъм, безразборни решения и полемики между държавите-членки. Свидетели сме как от сицилианските брегове до Кос, от Македония до Унгария и Кале, се увеличава напрежението, което в крайна сметка ще постави под въпрос Шенген", прогнозира той.

В коментар на вълната имигранти, влизащи в ЕС по Средиземно море той попита колко време ще издържи концепцията, че тези хора ще бъдат спасявани от кораби на различни европейски страни. "Необходимо е

да се преразгледат споразуменията от Дъблин,

които задължават да бъде даван статут на бежанци на имигрантите в първата страна (от ЕС), до която са се добрали", смята Джентилони. Според сега действащите норми страната, в която първо пристигат имигрантите, трябва да придвижи молбите им за убежище и да задържи хората на своя територия, докато документите се разгледат.  

Междувременно германският министър на развитието Герд Мюлер заяви за в. "Билд", че

ЕК трябва да инвестира над 10 млрд. евро

за изграждане на центрове за бежанци в страните, които са външна граница на общността. "Отлагането от страна на ЕС е неприемливо, каза Мюлер. Според него Европейската комисия трябва да осигури общ стандарт справяне с бежанците, повечето от които искат да стигнат до северните европейски страни с развита система за социални помощи.

"В Германия има отговорни и хуманни стандарти за убежище, медицински грижи, социални помощи. Много страни в ЕС имат по-ниски стандарти", каза Мюлер. Той припомни, че наскоро Берлин повиши поргнозата си за очакваните имигранти тази година на 800 000 души, което е повече отколкото в която и да е друга държава от общността.

Бежанците пристигат в Европа основно през Средиземно море, където плават с лодки от Турция и Северна Африка. Гърция и Италия са основните входни центрове и двете страни вече поискаха от ЕС помощ за справянето със залялата ги вълна от бежанци. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване