08/23/15 19:26
(http://pik.bg)

Експерт: Наличието на ешерихия коли във водата не е притеснително, но значи, че може да има причинители на чревни инфекции

Експерт: Наличието на ешерихия коли във водата не е притеснително, но значи, че може да има причинители на чревни инфекции

Наличието на ешерихия коли във водата не е повод за притеснение, но то е маркер, че може да има причинители на чревни инфекции. Това каза проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология за Фокус във връзка с появилата се информация за наличие на бактерията ешерихия коли във водите край с. Лозенец.

"Това е една много голяма група бактерии, не става дума само за 1 вид. Тази група има различни представители, които имат биологични различия. По отношение на това дали има значение за хората, разликата е огромна, защото голямата част от тях не предизвикват никакви заболявания. Нещо повече – те са нормален обитател на чревната флора", обясни проф. Кожухарова. Тя заяви, че тези бактерии не са патогенни, а наличието им във водата е маркер за фекална вода и замърсяване. "Бактериите служат само за маркер. Наличието им във водата може да е показател, че в нея има причинители на чревни инфекции, които по-трудно се доказват. Има някои видове ешерихия коли, които предизвикват заболяване при хората, но те са други", каза още тя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване