08/23/15 09:35
(http://www.dnevnik.bg/)

За международен трибунал срещу комунизма призова естонски министър


Престъпленията на комунистическите режими трябва да се разследват по същия начин,както и престъпленията на нацизма, но за целта първо трябва да се учреди съд със статут на международен орган.

Това заяви министърът на правосъдието на Естония Урманс Рейнслау на събиране в памет на жертвите на тоталитаризма.

"Трябва да се направи оценка на престъпленията на комунистическия режим на международно ниво и заедно да ги осъдим. Днес престъпленията на комунистически режими не попадат под компетенцията на нито един международен съд. Затова предлагам да се сключи международно споразумение, съгласно което ще бъде създаден международен съд за разследване престъпленията на комунизма, така както се разследват престъпленията срещу нацизма", цитира думите му местното издание "Постимеес".

Министърът, който е на 40 години, смята, че трябва да се помнят жертвите и новото поколение европейци да поеме отговорността те комунистическите престъпления да бъдат осъдени.

Предложението ще бъде включено днес в откриващата се в Талин международна конференция, свързана със 76-та годишнина от подписването на Пакта "Молотов-Рибентроп".

Рейнслау каза още, че е важно да се изпълни обещанието за 100-годишнината от основаването на естонската държава през 2018г. да бъде издигнат в столицата мемориал на хората, избити в Естония от комунистите. "Не забравяме миналото си. На мемориалната плоча трябва да бъдат изписани имената на всички репресирани", допълни той.

23 август е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. За първи път предложението  датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под наслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване