08/23/15 15:32
(http://www.dnevnik.bg/)

МВР: Няма напрежение по границата с Македония, хеликоптери кръжат край нея (обновена)


В момента няма напрежение по българско-македонската граница, съобщи Министерството на вътрешните работи. Българската гранична полиция обменя в реално време информация с македонските власти от пунктовете Златарево, Станке Лисичково и Гюешево и на този етап не са постъпвали сигнали за имигранти, насочили се към България.

От вчера хеликоптерите на "Гранична полиция" летят периодично покрай браздата, като не са засечени опити тя да бъде пресечена нелегално. 

20 чужди граждани са задържани на зелената граница с Турция, а други двама на граничен пункт там. На изход на българо-сръбската граница са задържани други 36 души, а шестима са намерени скрити в товарен автомобил на пункта "Кардам" на границата с Румъния.

Министерството допълва, че охраната по границата с Македония е засилена и е разпоредено всяка промяна в обстановката да се докладва на директора на "Гранична полиция". Съобщението идва ден след хаоса в граничния македонски град Гевгелия. Вчера няколко хиляди имигранти, които дни наред стояха в ничията територия между Гърция и Македония, пробиха полицията и влязоха в страната.

Днес агенция "Ройтерс" съобщи, че през нощта над 50 автобуса с имигранти са напуснали Гевгелия на път към границата със Сърбия, организирано с автобуси, микробуси и с таксита.

Ясмин Реджепи от неправителствената организация "Легис" заяви, цитирана от БТА, че спецчастите на македонската полиция са организирали превоза на всички имигранти, като става дума за около 5000 души.

Същевременно сръбската агенция "Танюг" съобщи, че около 2000 имигранти са пристигнали тази нощ в град Прешево, където има приемен център за бежанци. Пред него са се извили опашки, а доброволци от Червеният кръст и Върховният комисариат на ООН за бежанците раздават вода и храна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване