08/23/15 12:47
(http://pik.bg)

Над 1000 декара гори са изгорели в Пловдивско

Над 1000 декара гори са изгорели в Пловдивско

 

1165 дка са опожарените горски територии в Пловдивска област от началото на годината. Това каза за Радио “Фокус”-Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив.

По думите му, на горските територии в Пловдивско са възникнали 14 горски пожара. „233 дка от горските територии са засегнати от върхов пожар”, уточни Димитров. Той каза още, че по-голямата част от пожарите са предизвикани от човешка небрежност и немарливост, вследствие на запалени сухи треви и на необработваеми земеделски земи. „Пожарите са основно през месеците юли и август, след като настъпи по-продължителното засушаване”, поясни директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив.

Друга причина за възникването на пожарите са земеделските дейности. По думите на Димитров, тези запалвания се правят с цел почистване на сухата растителност и много често преминават в неконтролируемо горене, засягащо и други площи. Единици са пожарите, които са възникнали направо в горската територия. „По принцип пожарите, които засягат горските територии, в повечето случаи навлизат от земеделски земи”, коментира Димитров.

В сравнение с 2014, тази година пожарите на територията на Пловдивска област са повече. През миналата година пожарите и обхваналата площ са значително по-малко. Възникналите горски пожари тогава в областта са били 6 със засегната площ 37 дка. „Това се дължи на метеорологичната обстановка. Имам предвид изключително дъждовното лято, което беше през 2014 година”, каза още Димитров. По думите му в момента сме в пожароопасен сезон и той ще продължи поне още 2 месеца, въпреки кратката почивка във връзка с валежите през последните дни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване