08/23/15 09:41
(http://www.dnevnik.bg/)

Новият полски президент пристига на първото си официално посещение в Естония


Новият полски президент Анджей Дуда пристига днес в Естония на първото си задгранично посещение. То дава начало на кампания, целяща НАТО да разположи още сили в региона, на фона на опасения от засилващата се руска агресия, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен източник.

Уплашени от анексирането на Крим миналата година, Полша и балтийските страни настояват НАТО да разположи за постоянно сили на тяхна територия, по протежение на източния си фланг.

Но Германия и други членки на алианса се отнесоха предпазливо към това заради реакцията на Русия. Те отхвърлиха тези призиви и вместо това избраха варианта със засилването на съвместните учения и ротацията на военни сили из региона.

Русия заяви, че ще разглежда всякакво значително разполагане на сили близо до границите й като агресивен акт.

Първото задгранично посещение на Дуда, откакто встъпи в длъжност на 6 август, ще бъде проява на солидарност с балтийските държави, казва източникът на "Ройтерс". Полският президент каза, че ще лобира пред членките на НАТО да дадат одобрението си на срещата на върха на алианса догодина за дислокацията на военни части.

Полша е заедно с Румъния съорганизатор на срещата на източните страни от алианса, която ще се проведе в началото на ноември в Букурещ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване