08/24/15 12:50
(http://pik.bg)

Близо 5000 лева похарчени за спасяване и издирване на изгубени в планината от началото на годината

Близо 5000 лева похарчени за спасяване и издирване на изгубени в планината от началото на годината

Около 5 хиляди лева са преките разходи на Планинска спасителна служба за спасителни операции по издирването на лица от началото на годината. Това каза за „Фокус” Радко Марков, директор на Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК).

Марков обясни, че от началото на годината са проведени четири по-мащабни операции за издирване на изгубили се туристи, при които преките разходи са били около 5000 лв. Това са спасителните операции в района на Бузлуджа – тридневна акция, в района на хижа Богдан, при която е проведена еднодневна акция Рилски манастир, както и акцията край Белмекен. Марков поясни, че при всички тези акции разходите са около – 3-4 хил. лв. Той коментира, че за акцията край Белмекен досега разходваните средства в рамките на два дни са около 1000 лв.

„Преките разходи за тази спасителна операция на Планинска спасителна служба са 900 – 1000 лв., като не споменаваме разходите за екипирането на тези спасители, за тяхната подготовка и подготовката на кучетата. Така, че само за тези два дни разходите ще бъдат двойно повече”, коментира още Радко Марков. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване