08/24/15 20:50
(http://www.klassa.bg/)

БСП плаши гаргите - вече се координира с недоволни кметове

 Ще протестираме! - спешно се мобилизираха социалистите заради Спешна помощ

БСП заплаши, че ще поведе хората към гражданско неподчинение, ако се реализира лансираната от здравния министър Петър Москов идея да се слеят спешните помощи в София – град и София–област.

"Ако бъде закрит дори един спешен център или се влоши качеството за услугата, сме готови да пристъпим към гражданско неподчинение под формата на протести и съм го съгласувала с кметовете по места", закани се социалистката Корнелия Нинова.

В София-област има 22 общини, а кметовете на 16 от тях са против сливането на спешните центрове, за което предстои да бъде прието постановление на правителството.

Въпреки заканата си обаче Нинова не даде срок на Петър Москов, а пък кметовете дори и не са имали среща с него, за да го информират за мнението си.

"Това решение е неприемливо. В областта, която е на площ от над 7 хиляди квадратни километра, живеят 248 хиляди души, тя е с труден релеф, има и планински общини и решението за сливането ще доведе до спад на качеството на здравеопазването на тези хора", отсече Нинова.

Според нея пациентите ще са потърпевши и ще останат без здравни услуги, защото в областта има 6 общински болници, които обаче са в трагично състояние.

"Как по-бързо ще стигне линейка от София до Копривщица, вместо от Пирдоп, където в момента е спешният център, до Копривщица", риторично попита Нинова.

Според нейните разчети, за да стигне линейка от София до населено място в областта са нужни поне 30 минути, а за повечето от тях необходимото време е над час.
"Има нужда от промяна в Спешната помощ, но това не е промяна към по- добро, а към по-лошо", настоя Нинова и припомни, че през 2005 г. е прието такова решение от Министерски съвет, но е отменено от Конституционния съд.

"Така че нека да се повтаря този печален опит", призова тя. Седмица преди началото на новия политически сезон червената депутатка очерта приоритетите на Левицата.

На първо място е бюджетът и като партия в опозиция БСП ще предложи свой проект. Акцент ще е изцяло нова данъчна система - връщане на данъците за хората с най-ниски доходи, намаляване на ДДС на детските стоки на 5 на сто, смяна на плоския данък с прогресивно облагане.

Корнелия Нинова обеща, че всички предложения ще бъдат мотивирани с разчети, за да се види, че исканията им не са популистки.

Социалистите ще внесат и техните предложения за промени в законите, свързани със съдебната реформа.
Относно все по-голямата заплаха за засилен бежански поток, тя призна, че този въпрос е една от темите, по които политиците могат да търсят заедно решение независимо от различията си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване