08/24/15 19:54
(http://pik.bg)

Депутат от ГЕРБ: Държавата трябва да се намеси в пазара на горивата

Депутат от ГЕРБ: Държавата трябва да се намеси в пазара на горивата

"Държавата трябва да се намеси на пазара на горивата, да го анализира и да предложи законови мерки, които да осигурят необходимата пазарна среда. Ефектът трябва да бъде в посока на намаляване на цените на горивата." Това коментира за БНР зам.-председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов от ГЕРБ по повод края на проверките на горивата, откритите нарушения и идеята за законови промени:

"Трябва да има законодателни промени в поднонормативите актове в посока на засилване на контрола във връзка с измервателните уреди, където се съхраняват горивата. Режимът в данъчните складове трябва да бъде облекчен, за да може да бъде създадена конкурентна среда. Единствено тя може да създаде пазарна цена. Трябва да бъдат проверени уредите както в данъчните складове, така и в единствената рафинерия в България. При вноса на горива трябва да се облекчи режимът, за да се създаде конкурентната среда."

"Макар и силен пазарът на горива в България започва да се изкривява. Това става или с картелни споразумения, за каквито имаме съмнение, или чрез връзка на по-голям монопол върху данъчните складове, където горивата се съхраняват. Оттам става и изкривяването на пазара."

"Проверени са 11 хил. измервателни уреди, от които се оказват манипулирани едва 87. Това прави под 1% и значи много шум за нищо. От гледна точка на бюджета резултатът от този предизборен цирк са някакви левове. Нищо не се установява в големите вериги като измерване на количества", заяви зам.-председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Румен Гечев от БСП:

"Има никакви промени в химическите състави на горивата. Ако е така, къде са фактите след тези проверки? Всичко това се прави 2 месеца преди изборите. Резултатът от проверките за бюджета се доближава до 0. Два месеца ли от ГЕРБ се сетиха да правят проверки. Цените на горивата са ненормално високи."

Според него трябва да се обърне внимание на разликата между реалната цена на петрола и разходите за производство: "Там да се погледне и да се види какви са възможностите за промяна на условията на пазара, а не за разпореждания на който и да е премиер за движението на цените."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване