08/24/15 10:54
(http://pik.bg)

Евродепутатът Ковачев: Усилията на ЕС да се насочат към решаване на кризитете в Сирия и Ирак

Евродепутатът Ковачев: Усилията на ЕС да се насочат към решаване на кризитете в Сирия и Ирак

Основните усилия на ЕС трябва да бъдат насочени към решаването на кризите в Сирия и Ирак, които провокират сегашния наплив от бежанци и икономически мигранти. Това каза за  „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев. Според него ЕС трябва да има единна външна политика, ясна позиция и план, за да се справи с проблема.

„За съжаление, ние все още нямаме такъв план как да се справим с огромното предизвикателство, което е много по-голямо от икономическата криза в Гърция или други кризи в южните страни или тази с еврото отпреди няколко години. Настоящата ситуация е много по-сериозна, става въпрос за човешки същества, тръгнали към нашите европейски граници и какво трябва да направим ние. От една страна са, разбира се, хуманизмът и нашите европейски ценности, от друга – сигурността и това, как геополитически ще се развива нашата част от света. Затова ни трябва ясна позиция и разбирателство между основните партньори в света. Няма как да се справим без интервенция и ликвидиране на метастазите на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, които водят до такава огромна несигурност за хората, бягащи от там“, коментира евродепутатът.

Андрей Ковачев каза още, че предизвикателството пред ЕС е много сериозно, защото ако не се вземат мерки, огромното преселение на хора към Европа ще продължи. "Само на сирийската граница на турска територия има 2-3 млн. бежанци, които ако загубят надежда за връщане към техните родни места, ще се насочат към съюза и тогава той ще трябва да има план какво прави с тях", допълни евродепутатът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване