08/24/15 19:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Ирена Кръстева купува "Канал 3" (допълнена)


Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева чрез компанията си "Нова българска медийна група холдинг" купува "Канал 3". Дружеството е поискало от Комисията за защита на конкуренцията да одобри придобиване на контрол над собственика на телевизията - "Елит медиа България", съобщи capital.bg като се позова на регистъра на антимонополния регулатор. 

Паралелно, Кръстева е прехвърлила на сина си половината от акциите си в "Балканска медийна компания" ЕАД, която е собственикът на "Нова българска медийна група холдинг". Това съобщи Клуб Z, забелязал промяната в Търговския регистър.

През "Нова българска медийна група холдинг" семейството е собственик на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" и великотърновския "Борба" (които Пеевски нарича "моите медии"), участва и в управлението на няколко компании за разпространение на печатни медии. Сега медийната група ще се разшири и с телевизия.

В медийните среди официализирането на сделката е очаквано, след като през последната година 
телевизията и печатните медиите на Кръстева следваха една и съща редакционна политика и често взаимно се цитираха.

Последната известна промяна в собствеността на "Канал 3" е придобиването й от Мария Опренова през март 2014 г. за 1 млн. лв. Тя обаче не се занимава с оперативното ръководство, поверено на Огнян Димов, бивш директор маркетинг и продажби и член на борда на директорите на TV7, откъдето напоследък се захранва екипът на "Канал 3", припомня "Капитал".

От съобщението до КЗК не става ясно дали обект на сделка са всички акции, говори се за контрол, което би трябвало да значи мажоритарен дял. От документа се разбира, че според купувача покупката няма да окаже влияние, защото "характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката ще окаже въздействие, поради липсата на хоризонтални и вертикални ефекти, както и липса на отношения на свързани пазари".

Срокът за разрешение от регулатора е един месец, освен ако не започне задълбочено проучване. Изданието напомня, че досега КЗК не е показала, че би обследвала дълбоко връзки на медийния пазар след като фирми, свързвани с Пеевски, придобиха една по една почти всички компании за разпространение на вестници. В медийния сектор извън  най-тиражния всекидневник фамилията се свързва и с други хартиени издания и много сайтове, но пряка връзка в собствеността няма. Схемата на финансиране обаче се видя след затварянето на КТБ, когато стана ясно, че банката е отпускала милионни заеми на собственици на "Преса", "Стандарт", "Блиц", "24 часа" и "Труд".

Депутатът Пеевски за първи път е официално собственик на медии

На 17 август  Ирена Кръстева е прехвърлила на сина си половината акции от фирмата "Балканска медийна компания" ЕАД, показват документи, внесени в Търговския регистър. Капиталът на дружеството е разпределен в 1000 акции с номинал от 50 лв., 500 от които се прехвърлят на Пеевски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване