08/24/15 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Ку-клукс-клан бесни на „Бийтълс”

 Лятото на 1966-а е съдбовно за ливърпулската четворка „Бийтълс”. Тогава Джон Ленън, Пол Макарт-ни, Джордж Харисън и Ринго Стар са на турне в САЩ, а след края му повече не се събират за големи концерти.

 

Гастролът им в Страната на неограничените възможности минава под знака на заплахи от расистката организация Ку-клукс-клан.

 

През август дългокосите музиканти обикалят 14 града като последният им концерт е на 29 август 1966 в Сан Франциско.

 

Десет дни преди края на гастрола групата преживява ужас – от сблъсък с публиката в Мемфис. Местният кмет и Управителен съвет единодушно приемат декларация, „че „Бийтълс” не са добре дошли в града”. С хладна учтивост ги съветват да отменят планираните два концерта, но англичаните не им обръщат внимание.

 

На 19 август великата четворка изнася два концерта в Мемфис. Билетът за вход е $5,50. Първият гиг събира 7589 души, а вторият – 12 539. Сред публиката на втория са и активисти на расистката организация Ку-клукс-клан.

 

Те замерят музикантите с гнили ябълки и боклуци, а в един момент на сцената избухва и бомба самоделка. По чудо няма ранени.

 

Гневът на „белите качулки” е предизвикан от интервю на Джон Ленън във вестник „Ивнинг стандарт”. Още през март 1966-а пред журналистката Морийн Клийв рок гуруто заявява, че „в момента „Бийтълс” са по-известни и от Исус Христос”. През юли скандалното изказване е препечатано и в американското тийнейджърско списание „Дейтбук” и нажежава страстите точно в навечерието на турнето. В началото на август 30 US радиостанции временно спират да излъчват песни на „Бийтълс”. (По същата причина  Южноафриканска-та република затваря ефира си за групата до 1971-ва.) Музикантите обаче не се отказват от турнето в САЩ. На пресконференция в Чикаго пред десетки журналисти Джон Ленън се извинява за обидата на религиозна основа.

 

Скандализираната об-щественост обаче не прощава лесно и радио KLUE в Лонгвю, щата Тексас, организира

 

публично изгаряне на плочи

 

на “Бийтълс” в знак на протест срещу изказването на Джон. В такава обстановка минава цялото турне на групата. Последната публична изява на ливърпулците, променили музиката, е на 29 август 1966-а. Мястото е Кендълстик парк (днешният Монстър парк) в Сан Франциско. След това групата се съсредоточава върху студийни записи.

 

Феновете обаче се надяват поне на още една обиколка из добрата стара Англия, подкрепяни от факта, че музикантите имат колосални печалби от концертите.

 

Като причина за отказа от концерти бийтълсите сочат музиката си – тя се е развила дотолкова, че не е възможно повече да я представят на сцена само с три китари и барабани.

 

Музикалните спецове обаче изтъкват и друга – на четиримата им омръзва да се влачат от сцена на сцена, да се появяват пред публиката едва ли не затворени в клетка. Не им допада да правят спектаклите си по познатия стар начин, защото смятат това за фарс. Не понасят и огромното напрежение, паниката в концертните зали, както и хаоса в хотелите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване