08/24/15 11:16
(http://pik.bg)

Медиците недоволни от сливането на центровете в София–град и областта! Ще сезират съда!

Медиците недоволни от сливането на центровете в София–град и областта! Ще сезират съда!

Ако не се съобразят с нашите доводи срещу сливането на центровете в София –град и областта, имаме основание да се обърнем към съда. Това заяви д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ във връзка с намерението на здравния министър д-р Петър Москов за сливането на Центъра за спешна медицинска помощ – София област в Центъра за спешна медицинска помощ - София, предаде „Фокус”. 

Д-р Каталиева попита по какъв начин ще се хармонизира дейността без човешки ресурс. „За да работим в спешност, трябва да имаме правила, триаж, приоритет да има спешния пациент, необходима е национална здравна карта по спешна медицинска помощ, но тя все още не е факт”, коментира д-р Каталиева.

По думите й се преминава към структурни промени, без да е написана здравната карта за спешна медицинска помощ. Попитана дали ще искат оставката на здравния министър, тя уточни, че нямат полза от това и са се уморили от смяната на министри. 

„Искаме той да изпълни ангажимента си за Концепцията от април отлежава в МЗ. Когато влезе триажа, правилата, ако искат да направят само 6 координационни централи, тяхна работа, но нека първо да стабилизират системата”, призова д-р Кателиева. От своя страна д-р Павлин Кръстанов, работещ в София – област обясни, че няма регламент що е това спешна помощ.

Фелдшерът Илия Стоянов, който работи във филиал в Своге от 31 години в сферата на здравеопазването сподели проблемите, които произтичат при изпълнение на служебните им ангажименти в условията на спешност в труднодостъпни зони. „Нещата се задълбочават – летният период и зимния има приходящи хора от столицата във вили на километри от филиал”, каза още той.

Фелдшер Стоилков пък изтъкна, че лекарите в областта губят време, докато стигнат до спешния център поради големите разстояния.

Пенка Георгиева от пациентската организация също изрази позиция „против” това намерение. „Защо МЗ тихомълком обсъжда тези сливания? В чии чекмеджета отлежава Концпецията, какво се случва с триажа?”, попита тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване