08/24/15 06:00
(http://pik.bg)

Няма следа от загубилия се в Рила 21-годишен мъж! Днес се включват в издирването два отряда от Банско и Разлог

Няма следа от загубилия се в Рила 21-годишен мъж! Днес се включват в издирването два отряда от Банско и Разлог

Втори ден екипи на Планинската спасителна служба към БЧК издирват изгубил се 21-годишен мъж в района на връх Белмекен, Рила. Към 21:00 часа приключи издирването на младежа, пише "Фокус". Спасителната операция ще продължи отново утре, рано сутринта, като от ПСС обясниха, че се очаква търсенето да бъде подновено към 7:00 часа. От ПСС имат готовност да се включат отново с два отряда от Банско и Разлог. 

През втория ден, в търсенето участваха близо 300 души, сред които полицаи и пожарникари от Пазарджик, както и жителите селото, от което е загубилият се – Света Петка. В спасителната акция участваха 12 души от отрядите в Разлог и Банско. С тях имаше и три кучета - спасители. Сигналът за изгубилия се мъж е подаден в 19.20 часа в събота от роднини на мъжа. За Радио”Фокус” – Пазарджик, кметът на селото обясни, че мъжът познава добре местността. По думите му, е претърсен районът, където за последно е видян изгубилият се, който се е запътил към паркирания си автомобил, но така и не е стигнал до него. Не може да се осъществи връзка с мъжа чрез телефон нито да се установи местоположението му. Търсенето на мъжа бе затруднено от мъглата в района и от мокрия пресечен терен. 

20 август 2015 в Лозен планина се губят жена и 17-годишната ѝ дъщеря. Операцията по намирането им продължава и през вечерта. На следващата сутрин около 8.50 часа благодарение на това, че са се придвижили на разпознаваемо място спасителите са ги открили

8 август 2015г. четирима руски туристи - две 16-годишни деца, мъж и жена, както и една българка, работеща в туроператорска фирма в Созопол, са подали сигнал, че са се изгубили по време на преход между хижа "Иван Вазов" и Рилския манастир. Групата туристи е намерени на 9 август, като всички за били в добро общо състояние. 

09 август 2015 г. двама варненци са се изгубили в района на Седемте рилски езера. Сигналът за инцидента е подаден към планинската служба. След провеждането на действия по намирането им, двамата туристи са открити. 

14 юли 2015г. двама души се губят в района на връх Ботев в Стара планина. След като са подали сигнал до Планинската спасителна служба за помощ туристите са били насочени по телефона.

28 юни 2015г. 25-годишна испанка се е загубила в района на Хайдушката пътека на Карандила. Веднага след подаването на сигнала, екип на Планинска спасителна служба, Гражданска защита и пожарната в Сливен е започнал търсене.

15 май 2015г. двама италиански туристи се губят край Враца. Планинските спасители са приключили акцията по намирането им успешно. Двамата туристи са открити невредими.


31 май 2015г. е подаден сигнал за петима души, с които не може да установи контакт в района на Пирин в близост до границата със Славянка. Сигналът е подаден от майка им, след като тя е загубила връзка с двама братя, излезли със съпругите си и едно дете. Връзката с тях е загубена в района на Пирин планина на границата със Славянка. Планинските спасители уточняват, че семейната група е тръгнала от хижа "Рай" в района на Райското пръскало. 

20 април 2015г заради образувала се мъгла двама души се губят в планината. Инцидентът е станал на Безбог в района на Добринище. Спасителите от ПСС са организирали акция за търсене, която е приключила успешно след почти два часа. 

10 март 2015г. двама английски сноубордисти се губят в Пирин. Причината двамата да се изгубят е,че са напуснали обработените трасета и са се изгубили в района на Бъндерица. При подаването на сигнала сноубордистите от Великобритания не са съобщили, че са пострадали по някакъв начин, а че само са се изгубили.

1 февруари 2015 три момчета се губят в Рила. След провеждането на спасителна операция от екипите на Планинската спасителна служба момчетата са намерени в хижа "Иван Вазов" в добро състояние.

16 февруари 2015г. Планинската спасителна служба е извършена тежка акция на Витоша за търсене на изгубен в Бистришко бранище, възрастен човек. Той е бил с хипотермия, но в последствие е бил затоплен. В 11.30 човекът е прибран от базата, като всичко е приключило благополучно. 

13 февруари 2015г. трима румънци, излезли извън пистите на ски-зона Банско, загубили се и подали сигнал за помощ. Към 18.30 часа спасителите са достигнали до бедстващите румънци. С помощта на шейните ги транспортират към местността "Шилигарника", след което бяха свалени до Банско.

28 януари 2015 г. планинската спасителна служба (ПСС) е спасила бедстващ турист, изгубен на Витоша, след четири часа издирване. След употреба на алкохол, турист напуска хижа "Алеко" в посока база "Академик". По късно вечерта през същия ден, той се обажда на ПСС и съобщава, че се е изгубил и се намира в безпомощно състояние. 

1 октомври 2014 г. е подаден сигнал до ПСС от мъж, който се е изгубил в планината над Чипровци. При подаването на сигнала той е съобщил и за физическото си състояние, в което се намира. Мъжът е бил със счупен крак. 

18 май 2014г. трима младежи се загубват в Калоферския балкан. Младежите се обадили на ПСС- Сопот, за който се смята, че е най-добрият и добре оборудван екип в Стара планина. Младежите са намерени живи и здрави след провеждането на спасителна акция от спасителите. 

10 юни 2013г. Планинските спасители издирват 19-годишен участник в организирания маратон за изкачване на връх Вихрен в Пирин. Сигналът за инцидента е подаден от организаторите на маратона, които са обяснили, че момчето е преминало през контролната точка, но след това се е загубила всякаква връзка с него и не отговаря на мобилния си телефон.

23 април 2013г. В Странджа планина десетки хора и хеликоптер търсиха изчезналия Светлозар Симеонов от Варна. Усилията на 200 души от Гранична полиция, жандармерията, военни, горски и доброволци се увенчаха с успех и 14-годишното момче бе открито невредимо. Когато тръгнал в гората край село Бръшлян с родителите си за гъби момчето се губи. Момчето се лутало цяла нощ из шубраците, чувало да вият вълци и чакали.Въпреки специализираната техника изчезналият бил открит от случаен местен човек близо до четвърта застава на българско-турската граница край Странджа.

31 януари 2013г. година се е изгубил турист в Пирин планина. Група планински спасители от Добринище тръгнали към хижа "Безбог", веднага след като получили информация за изгубен в района турист. Изгубеният е намерен невредим и транспортиран до хижа "Гоце Делчев". Акцията приключива успешно в 01.00 ч. след полунощ.

11 март 2013 г. в планината е намерено тричленно семейство, със 7 -годишно дете, от Пловдив. Когато се разхождали по пътека от село Манастир към хижа "Преспа", хората са се отклонили от първоначалния маршрут, като падналият сняг още повече ги е затруднил в ориентацията. Екип от четирима горски инспектори, двама полицаи и двама пожарникари са започнали издирване.
През цялото време специалистите са поддържали телефонен контакт с изгубените, като са ги насочили да се върнат назад по стъпките си.
Семейството е било открито в местността "Свети Илия" и е настанено да пренощува в град Лъки след три часово издирване. 

14 януари 2013г. сигнал за десетима загубени туристи в Пирин планина е подаден до планинските спасители в Банско. В мъглата туристите напуснали писта номер 11 под Платото и поели вдясно към местността „Къркъма”.След повредена спасителна акция всички са намерени в добро здравословно състояние.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване