08/24/15 04:33
(http://pik.bg)

Откриха първия обновен блок по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради" в Благоевград

Откриха първия обновен блок по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради" в Благоевград

Откриха първия обновен блок по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“ в Благоевград. Откриването на блок 36 в ж.к „Ален мак“ започна с връчване на грамота на домоуправителя от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заяви, че блокът се е превърнал в емблема на програмата, пише "Фокус". По думите на министъра близо четвърт милион българи са се доверили на програмата, като до момента над 1500 сгради са с подена заявка за участие в нея. Според нея до края на годината над 2 000 сгради ще бъдат одобрени за финансиране по програмата за енергийна ефективност. Лиляна Павлова уточни, че при вече обновените сгради домакинствата ще спестяват около 50% от разходите си. Министърът обяви, че от януари 2016 г. по-малките блокове и тухлени сгради ще могат да кандидатстват по програмата за енергийна ефективност.

При откриването стана ясно, че Благоевград, Бургас, Пловдив, Варна и София са общините с най-много сгради по програмата и с проекти в най-напреднал етап. По думи на кмета на Благоевград Атанас Камбитов програмата за енергийна ефективност е насочена директно към хората. Той уточни, че е започнало санирането на друг блок в града, като предстои санирането и на третия блок от всички 125 които ще бъдат реновирани. Тържествената церемония по откриването на първия саниран блок по националната програма завърши с прерязване на лентата от председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. В края бе отслужен и водосвет здраве.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване