08/24/15 19:35
(http://pik.bg)

ПИК TV: Танев: Няма да се учудя, ако се окаже, че 1/3 от училищата са опасни

ПИК TV: Танев: Няма да се учудя, ако се окаже, че 1/3 от училищата са опасни

"Тази сграда е неизползваема", бяха първите думи на просветния министър проф. Тодор Танев, който посети днес изгорялото в събота помощно училище "Стефан Караджа" в Пловдив.

Първите впечатления на Танев обаче бяха от старото крило, изградено през 1933 година с гредоред, останалата част от сградата е строена масивно преди 60 години и може да се ремонтира. Изпратени по-рано експерти на Министерството на образованието са на мнение, че старото крило трябва да се събори, а най- сериозният ремонт е на покривната конструкция на новото. По този начин цената няма да е толкова висока, по-ниска от 80 000 лева, каза министър Танев. Община Пловдив ще помогне, кметът Иван Тотев поиска писмо от управата на училището до Общинския съвет за помощ и се ангажира то да бъде разгледано още на първата сесия. Децата ще бъдат настанени в другата сграда на училището, където е пансионът, там има и учебни стаи и ще се провеждат учебните занимания на всички 130 деца.

Учебната година тук ще започне нормално, поне не по-различно от други осем училища в големи градове в страната, в които ремонтите няма да приключат на 15 септември, каза още министър Танев. 60% от около 2400 училища в страната се ремонтират през лятото. Предстои и голяма проверка на устойчивостта и строителните стандарти на учебните сгради в страната.

Случаят с пропадналата Математическа гимназия в Казанлък, както и използването на толкова стари сгради като изгорялото крило на помощното училище в Пловдив води до извода, че децата ни учат често пъти и при направо опасни условия. Министърът каза, че няма да се учуди, ако се окаже, че една трета от училищните ни сгради крият рискове за живота и сигурността на децата.

Преди първият звънец предстои голяма, втора поред среща, с началниците на регионалните инспекторати по образование в Камчия, каза още министър Танев.

По най-горещата тема от изтеклата учебна година - преписването на матурите и изнасянето на информация от учители, той заяви, че тук скандал няма и в съда вече е доказано. Новост е вкарването на родители по време на зрелостните изпити в дворовете и коридорите на учебните сгради като гаранция за честните изпити.

Друг проблем, свързан с образованието, са т.нар. "мъртви души". В Пловдив проблемът също реално съществува, доколкото много деца от ромските квартали напускат училище по време на учебната година, за да пътуват с родителите си в чужбина. Някои остават там, други се връщат, но никой не води точна сметка за това. "Ако в Министерството на отбраната някой открадне части от танк за 2 000 лева, това се води за престъпление. Ако в Министерството на образованието някой укрие липсващо дете и така открадне 2000 лева от бюджета, това е мародерство", заключи министър Танев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване