08/24/15 15:32
(http://pik.bg)

ПСС разполага с 22 обучени кучета, чиято годишна издръжка е 50 000 лева

ПСС разполага с 22 обучени кучета, чиято годишна издръжка е 50 000 лева

Планинската спасителна служба разполага с 22 обучени кучета, за които годишната издръжка е 50 хил. лв. Това каза за „Фокус” директорът на ПСС Радко Марков. По думите му в спасителната операция по издирването на 21-годишния младеж, изгубил се в района на връх Белмекен.

„В момента Планинската спасителна служба разполага с 22 кучета, които са обучени за спасяване в планината – за издирване на попаднали в лавина и за издирване на попаднали в гористи планински местности, също така при бедствия и аварии и при затрупване под сгради и постройки. Тези 22 кучета струват на службата около 50 хиляди лева годишно. Това не е малък разход, който ние отделяме за подготовката на кучетата. Кучетата са предимно немски овчарки, с които работим в момента”, заяви Марков. По думите му в случаи на изгубили се туристи се разчита именно на кучета спасители, които са обучени да надушват човешки следи. Той обясни, че кучетата се разпределят от водачите спасители според тактическия план.

„С тях може да се обходи малко по-голям район, те са по-работливи и по-подвижни и могат да бъдат по-ефективни при работа”, допълни Марков. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване