08/24/15 09:10
(http://pik.bg)

Украйна повече от всякога се чувства независима

Украйна повече от всякога се чувства независима

Украйна се чувства днес повече от всякога независима. Празнуването на Деня на независимостта се отбелязва на фона на анексирането на Крим, на откритата агресия на Русия срещу Украйна, този празник за нас е особено чувствителен - такъв прилив на патриотизъм, на причастност към това, което се извършва в Украйна, не е имало никога. Това заяви пред БНТ посланикът на Украйна в България Никола Балтажи по повод националния празник на страната днес.

На въпрос за идеята на президентът Петро Порошенко за специален статут на Донецка и Луганска област, посланикът заяви, че не бива да се бъркат нещата – защото "след като руската федерация се провали с проекта на защита на руско говорещите, на проекта за федерализация на Украйна, сега много говори за особен статус. За никакъв особен статус не става дума. Ключовият момент на украинските реформи е да се децентрализира властта", заяви Балтажи. Става дума да се дадат повече правомощия на украинските региони – включително и Донецка и Луганска бласт. Те сами да си решават проблемите, поясни посланикът и добави, че това се отнася и за временно окупираните райони от руски сили, а и всички украински райони.

"В Източна Украйна ситуацията остава стабилно тревожна. Защото и незаконните формирования, подкрепени от Русия, продължават да нарушават поетите мински споразумения. Продължават да гинат и войници, и мирни хора. Лошото е, че се набедява украинската страна, че го правят украинските войници – фактически се прехвърлят нещата от здравата глава на болната", каза Балтажи. Той подчерта, че изключително важна е днешната среща в Берлин на Порошенко с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване