08/24/15 17:39
(http://pik.bg)

Училищен директор: По-малко първокласници ще прекрачат училищния праг наесен

Училищен директор: По-малко първокласници ще прекрачат училищния праг наесен

Съвсем естествено е да идват по-малко първокласници в училищата, имайки предвид обезлюдяването на България. С всяка изминала година и броят на българите намалява, което рефлектира върху първолаците, които прекрачват праговете на учебните заведения. Това заяви за БГНЕС Диян Стаматов, директор на 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов" в София.

Според него в абсолютно всеки столичен квартал има добра училищна база за записване на децата в 1-ви клас и е много погрешно те да се записват по славата, че дадено училище е по-добро от останалите.

Първият критерий при избор на училище за 1-ви клас остава близкото местоположение до дома на детето. Материалната база и добрите учители, също са предпочитани от родителите. Когато тези фактори се съберат, обаче, според Стаматов обикновено се получава една малка група от учебни заведения, които са търсени и една много голяма група, която не е чак толкова търсена.

Като много важен момент малко преди старта на предстоящата учебна година, директорът определи добрия подбор на нови учители. Всяка година е свързана с появата на нови хора в сферата на образованието. В пространството се завъртя цифрата 2000 за недостиг на кадри.

Тя, обаче не отговаря на истината и недостигът е далеч повече, категоричен е той. Стаматов потвърди и тенденцията, че обикновено не само в по-малките населени места децата желаят да учат в по-голямо училище, но това се случва и в столицата, където много голяма част от тях се концентрират в по-централната част. Това, допълни той, няма как да се контролира или спре, защото по закон родителят е този, който избира училището на детето си.

Според директора на столичното училище един от най-големите проблеми в сферата на образованието остават изключително ниските заплати на учителите.

"За повишаването им не само, че МОН не прави нищо, но и цялото управление. Твърди се, че образованието е приоритет, а през последните 4 години заплатите на учителите не са повишавани, въобще. Те отново останаха най-ниските в страната", отбеляза Диян Стаматов. Като втори проблем той открои нуждата от бързо приемане на Закона за народната просвета, за който вече трето Народно събрание не стига до крайно решение.

Като друг препъни камък в сферата на образованието Стаматов постави това, че според него, учебниците са изключително консервативни, тежки и изпълнени с много информация. Той заключи, че по тези проблеми трябва да започне да се работи бързо, за да се усети някаква стабилна цялостна реформа в сферата на образованието, а не на части, по малко и всъщност да не се получава нищо… 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване