08/24/15 10:40
(http://pik.bg)

Цакат туристите с лечебна кал менте

Цакат туристите с лечебна кал менте

Бутилки, пълни с кал, се продават по 5 лева това лято по плажовете около Поморие. Странната на пръв поглед търговия не притеснява никого, напротив - много от хората по брега буквално са луднали по черната течност. Манията е особено разпространена сред руските туристи, които не пропускат да се намажат с черната течност, след като са слушали легенди за лечебните качества на поморийската кал и луга. Те дори не се замислят, че това, което им предлагат, е не само незаконно, но и медицински неиздържано, съобщава „Монитор”.

Хубавата кал е на определено място в езерото, а незаконното черпене е от брега, където е замърсена. Тази кал дори е опасна за здравето, недоволстват от здравните заведения, които са създали и практикуват медицинското калолечение. Известно е, че лечебните свойства на природната даденост имат трайност 24 часа при специално съхранение, след което ги губят. 

Повечето хотели в региона също започнаха да използват кал от Поморийското езеро за СПА процедури и с това се рекламират. Проблемът не е само в безконтролното изгребване на кал, а в това, че след използването й тя се връща, но на различно място.

„Калта се наслагва много бавно – с милиметри за година, и затова е особено важно разумното й използване. Само три бази в Поморие – двата държавни санаториума и един хотел, ползват калта по планиран начин и имат изградени системи за връщането й обратно”, обясни заместник-кметът по туризъм на община Поморие Илия Джингов. 

През 1925 година в черноморското селище е построена първата калолечебница и оттогава калолечението е под медицински надзор. Сега хора влизат дори в езерото безпрепятствено да се мажат. Същото става и в Атанасовското езеро в Бургас, където от няколко години има „египетски плаж” на открито. Преди две години община Поморие имаше намерение да патентова марката „поморийска кал”след като държавата й предостави езерото за стопанисване. Така тя смяташе да защити и контролира използването на лечебната кал. 

Претенции за това обаче имат и определени екоорганизации. Поради многото претенции и липсата на съгласуваност все още няма одобрен план за управление на езерото. Проблем са и ромските фамилии, които са се заселили на брега на езерото и са превърнали търговията с кал в печеливш бизнес, алармират от екоорганизациите. Именно циганите правели малките разфасовки, които продавали по 5 лева най-често на руски туристи или други мераклии.

Нелегално поморийска кал се предлага и в много спа хотели в страната. Това става и в прочутите балнеоложки центрове Хисар и Велинград. А дали калта е поморийска и колко пъти е употребявана, никой не следи.

През последните години повечето хотели, които се строят на територията на община Поморие, се правят с идеята наред с почивката и традиционните море, пясък и слънце туристите да използват и базата за калолечение. Така поморийци се надяват да затворят цикъла на туристическите услуги и да превърнат града в целогодишен балнеоложки център.

„Няма все още фирми, които да доведат организирано болни точно за такъв вид туризъм. Фирмите предпочитат само клиенти за морски туризъм, защото специализирана група за балнеоложки туризъм трябва да има и известни медицински показания. Въпреки създадените асоциации по балнеология в България, включително и в Поморие, все още много трудно се работи по въпроса балнеоложките курорти да имат международна известност. Този пазар е все още предстоящ”, коментира д-р Антоанета Грозева, един от водещите специалисти в областта.

Междувременно стана ясно, че общината предвижда да създаде дружество, което ще поеме контрола върху ползването на този ресурс, а след патентоването му всеки, който иска да използва калта за различни процедури, ще трябва да плаща за това.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване