08/25/15 06:17
(http://www.klassa.bg/)

Гледането в очите води до халюцинации

 Само 10 минути гледане в други очи са достатъчни, за да се породят халюцинации.

 

Въпреки че хората

 

рядко се вглеждат

 

дълго в очите си, италиански учени от Урбинския университет решиха да проверят какво става с хората при 10-минутен непрекъснат зрителен контакт.

 

Резултатът от изследването е удивителен – участниците в експеримента съобщават, че са изпитали зрителни халюцинации и дисоциации (особен психически процес, при който човек възприема случващото се така, сякаш то не се отнася до него, и губи връзка с реалността).

 

Съобщава се също за намалена видимост на интензивността на цветовете, усещане за промяна в силата на звука и забавяне на времето.

 

В тестовете са участвали 20 души, разделени по двойки, един срещу друг. В продължение на 10 минути, без прекъсване, двойките са се гледали в очите, а след теста са попълнили анкета.

 

90% от участниците са забелязали деформиране на лицата на хората срещу тях, докато 75% твърдят, че са видели чудовище отсреща. Половината пък твърдят, че са видели

 

чертите на своето лице

 

в лицето на човека срещу тях.

 

Учените предполагат, че зрителните халюцинации са предизвикани от състояние на сензорна депривация, която от-ключва несъзнателни психодинамични проекции на лицето отсреща.

 

Италианските специалисти възнамеряват да изследват феномена още по-задълбочено.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване