08/25/15 21:48
(http://www.klassa.bg/)

"Ексън мобил" ще плати 225 милиона за замърсяване в САЩ

 Съд в Ню Джърси одобри съдебно споразумение между компанията "Ексън мобил" (ExxonMobil) и властите на този американски щат. Петролният гигант ще плати 225 милиона долара компенсация за замърсяване на околната среда преди 11 години.

Щатското ведомство за опазване на околната среда подаде иска срещу базираната в Ървинг, щата Тексас, "Ексън" още през 2004 година заради замърсяване на земята и подпочвените води в градовете Линдън и Бейън.

Миналата година съдът призна "Ексън мобил" за виновна в нанасянето на щети на природата. По-късно страните се споразумяха за размера на сумата.

Сделката се сключва между администрацията на губернатора републиканец Крис Кристи, който е един от участниците в президентската надпревара в САЩ сега. Тя бе подложена на рязка критика от страна на демократите. Според тях сумата на глобата не съответства на мащабите на щетите, които са причинили от "Ексън мобил" на околната среда в Ню Джърси. В началото властите искаха почти 9 милиарда долара, но след това се съгласиха на многократно по-малката сума. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване