08/25/15 20:38
(http://www.dnevnik.bg/)

Естония ще издигне двуметрова ограда по границата с Русия


Властите в Естония са решили да вдигнат ограда по границата с Русия и да я наблюдават непрекъснато с безпилотни самолети и камери.

Поне две трети от границата, или малко над 100 км, ще бъдат от мрежа, върху която ще има бодлива тел. На блатистите места ще бъдат монтирани стълбове, маркиращи границата, както и ще се създаде "контролна полоса", разказва изданието Postimee. В акваторията на Чудското езеро естонско-руската граница ще бъде отбелязана с около 600 буя.

Работата по проекта е предвидено да започне през 2018г. и ще струва 71 милиона евро.

Такава идея имаше през 2008г., когато Русия воюва с Грузия. Големи участъци от границата преминават през храсталаци и гори, където тя не е ясно обозначена и е трудна за наблюдение. Затова всяка година има десетки случаи на нарушаването ѝ, повечето от които са неволни действия.

Решението бе обявено броени дни, след като в Русия бе осъден на 15 години затвор за шпионаж естонски офицер от полицията. Според Москва той е бил заловен на руска територия, но според Естон Кохвер, разследвал контрабанда на руска престъпна група, това е станало на границата, където е бил отвлечен от руски отряд. Естонският протокол от разследването описва, че на мястото има следи от шумови гранати и влачене, т.е. Кохвер е бил зашеметен и изтеглен на руска територия. Процесът над него в Псков беше при закрити врати, до естонеца не допускаха адвокати, а назначеният му защитник често говореше като прокурор.

Инцидентът стана ден след посещението в Естония на американския президент Барак Обама и се коментира като демонстрация от Москва, че може да унижава съседна страна, член на НАТО и да повтаря процеси като тези с Леонид Развожаев и украинката Надежда Савченко. Присъдата бе остро критикувана от Естония, ЕС и САЩ, а в отговор Москва каза, че това били опити да се политизира едно криминално дело.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване