08/25/15 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Лекарство предпазва от радиация

 Учени от университета в Тексас откриха лекарство, което предпазва от ефектите на атомната радиация и може да помогне на жертвите срещу радиационно отравяне, съобщава агенция ЮПИ.

 

Една инжектирана доза от новия препарат противодейства на животозастрашаващите ефекти от радиацията. Медикаментът е

 

особено ефективен

 

срещу уврежданията, нанесени върху стомашно-чревния тракт. Но инжекцията трябва да се бие не по-късно от 24 часа след облъчването.

 

Новата разработка се основава на познатата съставка TP508, която се използваше за зарастване на кожата, костите и мускулните влакна. Тя стимулира клетките да поправят тъканта, като вливат повече кръв на засегнатото място. Процесът снижава нивото на инфекция и спасява клетките от загиване.

 

Изследователите инжектирали опитни мишки с веществото TP508 часове, след като били изложени на летални дози радиация. Учените установили изненадващо високи проценти на оцеляване.

 

Радиационното облъчване води до смъртоносни ефекти и най-вече до увреждането на стомашно-чревния тракт, който загубва способността си да абсорбира водата. А това води до инфекции, пропускане на течности, електролитен дисбаланс и смърт.

 

Ръководителят на изследването Даръл Карни изтъкна, че медикаментът TP508 предпазва от летални последствия именно

 

критично уязвимия

 

при радиация стомашно-чревен тракт. Облъчените след като бъдат инжектирани, ще имат достатъчно време, за да потърсят специализирана медицинска помощ и да се подложат на нужното лечение, преди да са настъпили фаталните последици.

 

Междувременно друго проучване установи, че радиоактивното облъчване в малки дози може да влияе благотворно на организма на мушиците-дрозофили: продължителността на живота им се увеличава, а степента на адаптация на организма към неблагоприятните фактори на околната среда нараства.

 

Описаното от авторите на изследването явление се нарича радиоактивен хормезис и означава положително въздействие на ултрамалки дози на облъчване върху организма: неблагоприятният фактор активира

 

защитните системи

 

на организма, но няма достатъчна сила, за да му навреди. Засега теорията за радиационния хормезис няма потвърждения при хората. Учените са провели експерименти, по време на които дрозофилите били подложени на радиоактивно облъчване с  радий-266 с мощност от 0,05 до 0,4 Gy. За сравнение – дозата от 0,05 Gy се смята за допустима за хората, които работят с радиоактивни вещества.

 

Според резултатите на изследването облъчването с радий-266 увеличава продължителността на живота на женските дрозофили със 7,6%, а на мъжките с 3,4%. Освен това някои гени на дрозофилите променят функцията си, в резултат на което организмът на мушиците започва да се приспособява по-добре към неблагоприятните фактори на околната среда, като повишаването на температурата, например.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване