08/25/15 07:47
(http://www.dnevnik.bg/)

Тристранката ще обсъди правилата за прехвърляне на парите за пенсия между фондовете и държавата


Представителите на държавата, бизнеса и синдикатите ще обсъдят днес правилата, по които ще става прехвърлянето на парите за втора пенсия от частните фондове към държавата и обратно. 

Новата възможност за избор, както беше мотивирана тя при приемането й в Кодекса за социално осигуряване, предвижда титулярят да има право многократно да избира дали да се осигурява само в държавния фонд или и в частен и с хода на времето да може да прехвърля парите от единия към другия до пет години преди пенсионирането.  

В момента вноската за универсален фонд е 5% от осигурителния доход, отделно от осигуровките за държавната система. Сега ще има възможност всичко да отива във фонд "Пенсии" и така осигурените ще вземат пенсия само от държавната система.

Текстовете предвиждат парите от увеличената държавна вноска на преместилите се да отиват в отделна сметка, а не по общата на НАП. Прехвърлянето ще става с подаване на заявление – лично, с електронен подпис или с нотариално заверено пълномощно, до съответната териториална дирекция на НАП. Точният начин за прехвърляния на парите ще се определя допълнително от министъра на финансите. До 30 дни след като са преведени по сметката на НАП в БНБ, парите ще бъдат прехвърляни на НОИ.

Българската стопанска камара в становище предупреди, че технологията за местене на парите крие рискове - загуби за осигурените, за НОИ, за частните дружества, а не изключва и  манипулации. Пенсионните дружества ще имат допълнителни разходи и загуби поради неясния начин на осребряване на активите и ще се наложи да заделят по-големи резерви, включително за сметка на осигурените лица", посочват БСК. Държавното осигуряване пък ще търпи бъдещи загуби, тъй като некапитализираните средства от прехвърлените лични партиди ще покриват незначителна част от пожизнените пенсии, които ще трябва да им плаща НОИ. Възможността за упълномощаване от осигурените лица на техни представители, които вместо тях да заявяват избора за прехвърляне на средствата, както и облекчения ред на заявяване на избора спрямо досегашните процедури, създава възможност за упражняване на неправомерен натиск, за манипулиране на избора между универсалните фондове и НОИ, както и за нелоялна конкуренция между фондовете, предупреждава БСК.

Според КНСБ пък възможността за избор трябва да е еднократна, за да не се губи доходност през периодите, когато парите са замразени в държавния стълб на системата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване