08/25/15 06:23
(http://www.klassa.bg/)

„Черен понеделник” за борсите, петролът под $43

 Основните индекси на водещите световни борси потънаха рязко и вчера, следвайки тенденцията на азиатските пазари. Композитният индекс на Шанхайската фондова борса приключи вчерашната търговия със спад от цели 8,49%, отразявайки опасенията за икономическото забавяне на Китай и въпреки намесата на Пекин да спре спада, предадоха световните агенции. Това е най-големият еднодневен спад от 27 февруари 2007 година. Миналата седмица индексът изгуби цели 11%, припомни ДПА. Сривът на китайската борса беше последван от водещия японски индекс Никкей-225, който потъна с над 4% в края на сесията. Тайванската фондова борса приключи търговията с рязко понижение от 4,8 на сто, а филиписнката – с 6,7%.

 

В резултат на това европейските борси потънаха с 3% още в началото на търговията.

 

С наближаването на часа на отваряне на Нюйорк-ската фондова борса този спад се задълбочи до над 5 на сто на фондовите борси в Париж, Франкфурт и Брюксел, а в Лондон котировките достигнаха най-ниски стойности от две години и половина.

 

Страховете се оказаха оправдани

 

Още с отварянето на Wall Street водещият индекс The Dow Jones изгуби 1089 пункта от стойността си и потъна с 6% до 15 512 пункта. S&P 500 загуби 4,94%, а технологичният Nasdaq – 6,32 на сто. Вълната не подмина и компании като Apple, чиито акции паднаха с цели 11 на сто, след което възстановиха позиции, но пак бяха с 3% надолу. Курсът на еврото скочи до 1,17 долара за пръв път от януари. Европейските борси продължиха да потъват след срива на Wall Street.

 

Час след отварянето на по-късно цената на октомврийските фючърси на петрола сорт Брент се срина до 42,98 долара за барел на лондонската борса ICE, след като по-рано през деня брентът записа минимум от 43,28 долара. Това е

 

най-ниската стойност от март 2009 г. насам

 

Американският лек суров петрол падна под 39 долара. Средната цена на петролния картел ОПЕК се също се понижи вчера - с 1 долар до 43 долара за барел.

 

Паниката на пазарите не подмина и суровините, които вчера достигнаха най-ниското си равнище от 16 години начело с поевтиняването на петрола. Индексът на суровините на Bloomberg Commodity Index, който следи цените на 22 суровини, изгуби 1,7 процента и достигна 86 3542 пункта, което е най-ниското му равнище от август 1999 година.

 

Сега американският петрол е със 17 процента по-евтин от стойността си при откриване в началото на месеца, а брентът е изгубил над 10 на сто.

 

В Москва индексът РТС на Московската борса преди обед се срина с 6 процента до най-ниското равнище от декември 2014 година, съобщи ТАСС.

 

Руската рубла също силно се влияе от петролните котировки. Вчера доларът превиши 71 рубли, а еврото прескочи прага от 83 рубли.

 

Страховете на инвеститорите се засилиха след като преди две седмици Китай девалвира юана, което бе възприето от мнозина като сигнал, че икономиката е в по-лошо състояние, отколкото се приема, и което може да подкопае покупателната способност на азиатския икономически гигант за суровини, търгувани в долари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване