08/26/15 06:17
(http://www.klassa.bg/)

NASA инвестира в плазмена ракетна технология

 Компанията Ad Astra Rocket обяви, че е приключила преговорите по договора си с американската Национална космическа агенция (NASA) за партньорство в рамките на програмата Exploration Partnerships (NextSTEP) и навлиза във фаза на изпълнение, пише Space.com. С подкрепата на Агенцията Ad Astra ще проведе продължителен тест с висока мощност на обновената версия на прототипа си на плазмен двигател VX-200 VASIMR. Експериментът ще трае най-малко 100 часа при постоянна мощност 100 киловата. Двигателят VASIMR функционира с плазма - електрически зареден газ, който се нагрява до екстремно високи температури чрез радиовълни и се контролира от силни магнитни полета. Тестовете ще се проведат в модерната вакуумна камера на компанията, която се намира в щата Тексас. “Целта на опитите е да покажат новия дизайн на ядрото на двигателя и системата за термичен контрол, както и да установят издържливостта на компонентите”, се посочва в изявление на Ad Astra.
До момента компанията е развивала технологията изключително с частно финансиране. То е позволило провеждане на над 10 хиляди запалвания с висока мощност, които са демонстрирали надежността и начина на функциониране на двигателя. Тези тестове обаче са били с кратка продължителност - по-малко от една минута всеки. Необходими са опити, които да изпробват потенциала на VASIMR за дългосрочно функциониране в Космоса. Плазмените ракети постигат много по-силно ускорение от това на техните химични братовчедки, благодарение на което разходът на гориво е изключително нисък.
Договорът на Ad Astra с NASA предвижда равно финансово участие на компанията и Агенцията. Председател на борда и главен изпълнителен директор на Ad Astra e бившият астронавт Франклин Чанг-Диас, който е работил за NASA в продължение на 25 години и е ветеран от седем полета с космическа совалка. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване