08/26/15 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Wall Street се върна на зелено

 Шанхайската борса продължи спада си и вчера. Този път обаче тя не успя да повлече след себе си всички големи световни пазари, както се случи в „черния понеделник”.

 

След като в понеделник основният индекс на китайската борса Shanghai Composite изтри близо 9% от стойността си, вчера той загуби още 6,41 на сто, а търговията затвори със спад от 7,63%. Инвести-торите останаха  обезпокоени от признаците за икономическо отслабване на Китай, който е вторият по големина вносител на стоки и услуги в света.

 

За разлика от понеделник обаче шанхайската борса

 

не успя да повлече останалите големи световни пазари

 

Европейските фондови борси успяха да възстановят част от загубите, като индексът Dax във Франкфурт се покачи с над 3%, като доближи символичния праг от 10 000 пункта, съобщи Франс прес. В Париж e CAC 40 прибави 3,49 на сто, а лондонският FTSE-100 се повиши с 3,57 процента.

 

Wall street също отвори на зелено. След 3-дневно спадане, което в понеделник стигна най-големите загуби от 4 г. насам, всички индекси на Нюйоркската фондова борса вчера се върнаха на позитивна територия.

 

Промишленият индекс Dow Jones нарасна с 364 пункта (2,2%) при отварянето на борсата. По-широкообхватният индекс S&P 500 прибави 41 пункта (2,2%), а индексът високотехнологичните дружества Nasdaq нарасна със 131 пункта (3%), съобщи MarketWatch.

 

Положителните новини обаче останаха само в Европа и САЩ. Всички азиатски пазари и вчера отчетоха спад. Борсата в Токио затвори с близо 4 на сто спад.

 

Повишение беляза вчерашния ден и за котировките на петрола. След като в „черния понеделник“ барелът американски лек суров петрол падна под 39 долара, вчера той поскъпна и дори успя да мине това ниво. Петролът сорт „Брент” също мина над 43 долара, след като вчера проби 6,5-годишно дъно.

 

Еврото, което в понеделник след отварянето на Wall Street мина 1,17 долара, вчера

 

изгуби част от повишението си и се разменяше

 

за 1,15 долара вчера по обяд.

 

Междувременно Франс прес съобщи, че най-богатият китаец Ван Цзянлин е изгубил 3,6 милиарда долара за един ден след потъването на световните фондови пазари в понеделник, като се позова на индекса на милиардерите на Bloomberg.

 

Цзянлин е председател и основател на компанията Dalian Wanda Group, работеща в развлекателния сектор и сектора на недвижимите имоти. Вторият по богатство китаец Джак Ма, създател на гиганта за електронна търговия Alibaba е изгубил “само” 545 милиона, според индекса, допълва БТА.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване