08/26/15 16:11
(http://pik.bg)

Австрийци дописват историята на Римския стадион в Пловдив

Австрийци дописват историята на Римския стадион в Пловдив

Непозната досега част от Римския стадион ще стане скоро достъпна за туристи в Пловдив. Тя обхваща централната част на стадиона и е в основите на една от най- красивите сгради на Главната, известна като Нармаг.

Това беше нейното предназначение по време на социализма, по- късно продължи да бъде сбирщина от малки магазини, след което затвори, бе продадена на двама австрийци и десет години бе пуста. В момента там вървят оживени ремонти и до месеци сградата ще бъде превърната в модерен търговски център на няколко нива. Най- отдолу, обаче, вече са съхранени останките от великолепието на Римския стадион в най- блестящите му години.

Римският стадион е построен през ІІ в. н. е, тогава, когато Олимпийските игри са в разгара си. Два века по-късно те губят своя блясък, а стадионът е разделен на парчета, за да може да се стопанисва. Вековете по-късно го закриват и едва през 70-те години на ХХ век той отново излиза на бял свят. В последните години стадионът изживя своя ренесанс и в момента е една от атракциите на Пловдив. Възстановява се в първоначалния си вид.

Ако трябва да бъде открит изцяло, обаче, трябва да бъде съборена почти цялата Главна, застроена в началото на ХХ век. Затова всяка нова площ, освен останките на Джумаята, се радват на голям интерес. Досега това беше подземието на търговски център "Екселсиор", по-рано общинско кино. За пръв път, обаче, част от стадиона се разкрива в частен имот. Добрият шанс идва и от факта, че единият от двамата австрийски собственици е архитект, изкушен и в археологията. Така Пловдив връща в днешната си памет не просто парче от Римския стадион, а може би ложата на градоначалника.

Мраморните седалки тук са по-големи, личи по-голямото удобство, отделени са и с лъвски лапи. В основите има и помещение, в което са открити животински кости- възможно е оттук да са излизали лъвовете за гладиаторските борби. Най- интересното и уникално, обаче, е съчетанието от строителните епохи върху основите на античността. Досега само стената в Лапидариума в Стария Пловдив беше илюстрация за приемственосттта между различните стилове на времето.

В основите на бившия Нармаг, без да е необходима кой знае каква намеса, абсолютно запазени, виждаме различните пластове на времето върху мраморните основи на античните строители. Днес община Пловдив подписа меморандум със собствениците на сградата за договорни отношения по повод останките от Римския стадион в основата.

Тепърва ще се уточнява как точно ще се процедира- дали с договор за наем или други отношения, но останките влизат в историята на античния паметник и ще бъдат достъпни и за пловдивчани, и за гостите на града. За разлика от възстановеното досега, археологическите разкопки и консервацията тук са изцяло дело на частните инвеститори от Австрия. Освен находките в приземието, фасадите на сградата откъм Главната и откъм ул. "Отец Паисий", са паметник на културата и също се възстановяват в оригиналния им вид. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване