08/26/15 05:47
(http://www.klassa.bg/)

Без огледала в колите на бъдещето

 Видеотехнологиите все повече навлизат в масовия автомобил. За първи път водещият германски производител на технологии и гуми за автомобилната индустрия Continental използва прототип на кола за да демонстрира как система за видеонаблюдение може да замени външните и вътрешни огледала на автомобила. Continental напълно премахва огледалата за обратно виждане и вместо тях водачът има на разположение три специални камери и два монитора с вградени OLED диоди, насочени към обичайните посоки на погледа и показвайки какво се случва зад и в страни от автомобила. Освен че дава на водача по-широк обзор, системата на Continental елиминира светлинните отблясъци, показва допълнителна информация за трафика, свързана със системите за асистиране на водача, елиминира натрупване на мръсотия и прах, оставя счупените странични огледала в миналото и дава на водачите по-добър поглед при лоша светлина и дъжд. Не на последно място потреблението на гориво и шумът от вятъра в колата също намаляват поради по-ниското въздушно съпротивление. „Чрез тази видеосистема вече няма да има слепи точки във визуалното поле на водача. Ефектите от нежеланите оптични феномени като блясък и слаба светлина също за елиминирани”, отбеляза Алфред Екерт, директор на подразделението за висш инженеринг на шасита и безопасност в Continental. „Чрез елиминиране на страничните огледала ние редуцирахме въздушното съпротивление, а ниският коефициент на съпротивление намалява консумацията на гориво и шума при високи скорости”.

 

Интегрирането на страничните камери към шасито е постигнато чрез малки отвори във формата на пирамида в триъгълника на предното стъкло. Третата камера е интегрирана в основата на GPS антената на тавана на автомобила. Система за обработка на образите обединява заснетото от трите камери за да създаде картина за всеки монитор. В допълнение на обикновените огледални образи, полето на визия на водача е разширено в пространство, обикновено недостъпно за него. Така водачът може да използва различни настройки за да покаже изглед от страни или задната част на собствения си автомобил. В комбинация с подходящата ориентация, това „пришиване” на образи предотвратява всякакви „дупки” в полето на виждане - особено опасните за инциденти слепи точки на конвенционалните огледала. Образите на камерите са проектирани на OLED екрани, създадени от Continental. Благодарение на собствената си покривна технология тази енергийно спестяваща система на Continental e непробиваема за директна светлина, осигурявайки по този начин постоянно ясно разчитане на екраните. Те са кристално ясни и консумират по-малко енергия от обикновените екрани. За разлика от конвенционалните огледала, трафик ситуацията е показана чрез камера, така че блясъка причинен от ниско слънце и светлини на автомобили е елиминиран. За да осигури най-добро качество на картината, камерите са оборудвани с функционалност, която елиминира яркото слънце в бяла повърхност без блясък и подобрява видимостта при сумрак. Покритите лещи на страничните камери са по-малко чувствителни и имат по-малка повърхност от традиционните огледала, които по-лесно се зацапват. Това подобрява погледа назад, дори и в лошо време. В момента Continental разработва система за почистване на камерите. С дигиталната система за наблюдение Continental не само постига изискванията за конвенционални огледала от клас I и III, но и предлага много по-голяма функционалност от основната им функция. „Вместо обикновено огледало ние разчитаме на фокусиран към водача интерфейс човек-машина, който не само дава по-добри визуални показатели, но и дава възможност за предоставяне на ситуационни инструкции на мониторите”, отбеляза д-р Отмар Шрайнер от Continental.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване