08/26/15 06:03
(http://www.klassa.bg/)

В Русия спряха Уикипедия и праха за пране

 В нощта срещу 25 август руските интернет доставчици започнаха да блокират достъпа до местната версия на онлайн енциклопедията Уикипе-дия, информира вчера НТВ. Това стана по нареждане на „Роском-надзор”, който откри в портала статия със забранена в Русия  информация за наркотичното вещество чарес.

 

Контролният орган нареди на доставчиците да блокират

 

само страницата

 

за дрогата, но интернет операторите обясниха, че това е невъзможно и ще се наложи да спрат изцяло Уикипедия. „Тъй като енциклопедията използва протокол HTPPS, в който е налице шифрован трафик, то доставчиците не могат да анализират отделната URL страница”, обясни прессекретарят на „Роском-надзор” Вадим Ампе-лонский пред РИА Новости. Към 10 часа вчера сутринта обаче ведомството обяви, че отменя собственото си решение за блокиране на Уикипедия.

 

„Информацията, която беше призната от съда за забранена, бе редактирана и вече не нарушава руското законодателство”, поясниха от контролния орган. Пресата припомня, че страницата за наркотика чарес попадна в регистъра на забранените източници на информация на 18 август т.г.

 

Въпреки препоръките на „Роскомнадзор” обаче Укипедия отказа да изтрие материала за дрогата, обяснявайки, че съдържанието на страницата е базирано на информация от открити научни източници и от сайта на ООН. В. „Новая газета” пише, че проблемите с достъпа до интернет енциклопедията в различни региони на страната са започнали още през нощта на понеделник срещу вторник. За невъзможност да се посети портала са съобщили потребителите „ЕР-Теле-ком” и „Таттелеком”, информира TJournal.

 

Междувременно по разпореждане на друг контролен орган – „Роспот-ребнадзор”, магазините в Русия започнаха да изтеглят от продажба редица миещи и чистещи препарати на

 

известни чуждестранни компании

 

пише в. „Комерсант”. От ведомството обясниха, че продукцията „не отговаряла на нормативните изисквания за безопасност”. В списъка на опасните препарати попаднаха омекотителят „Вернел пролетна свежест”, прахът за пране „Персил експерт сенситив”, миещите средства „Пемос детски” и „Фери платинум”, един от течните сапуни на „Палмолив” и др.

 

Контрольорите открили отклоненията от нормите при споменатите продукти по време на проверка и при последващи лабораторни изследвания, уточняват агенциите.

 

Euromonitor International оценява годишния обем на руския пазар на чистещи средства на около 1,2 млрд. евро, като на вносните продукти се падат близо 75% от този обем.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване