08/26/15 10:33
(http://pik.bg)

Има ли двойни стандарти с лимитите за гориво в МВР?

Има ли двойни стандарти с лимитите за гориво в МВР?

На 8 май 2015г., началникът на логистиката в РДПБЗН-Варна е запитан от СФСМВР на какво се дължи забраната за зареждане на пожарните автомобили при положение,че не са си използвали лимита за месеца. Неговият отговор е, че при справка е установил, че горивото е изразходвано през уикенда от микробуси "Пежо Боксер" и "Форд Транзит".

Това заявяват в своя позиция от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е най-голямата синдикална организация в МВР Те уточняват, че въпросните микробуси са били командировани в Чехия със Заповед на главния секретар на МВР.

Съгласно тази заповед разходите за гориво, пътни такси, застраховки, и др. е следвало да бъдат за сметка на "СК по ППС-Варна" /Спортен клуб по пожаро-приложен спорт – Варна/. Това е организация с нестопанска цел извън МВР, но ръководителят на командированата групата гл. инспектор Стоянов - началник сектор "Пожарогасителни и спасителни дейности" в РДПБЗН-Варна е пренебрегнал заповедта и зарежда микробусите със служебна карта на МВР, т.е. с гориво предназначено за пожарни автомобили.

"В отговор от извършена проверка на Инспектората на МВР се казва, че спортният клуб е възстановил горивото. Е и питаме се това ли е финалът? Хванали ги, върнали го и виновни няма! А забраната за зареждане на пожарните автомобили с гориво? А създаденият риск при възникване на пожари и автомобилите, които нямаше как да отидат на адрес, защото не са заредени?", питат от федерацията. Те подчертават, че "този случай показва една притеснителна, но категорична тенденция: в МВР се мери с различен аршин".

На 15 януари 2013 г. бе уволнен началникът на КАТ - Варна, гл. инспектор Валери Борисов. Заповедта за освобождаване бе уронване на престижа. Причината е, че той е зареждал гориво в личния си автомобил със служебна карта на МВР - един път за 11 лева и втори за около 50-60 лв. Твърди се, че през почивните дни Борисов е пътувал до къщата си в село Климентово със служебното "Порше" на КАТ. От обясненията на Борисов става ясно, че е пътувал до болния си от рак баща, който дни по-късно почива.

Според вътрешните правила на ведомството, "използването на служебен автомобил или служебно гориво за лични нужди или нужди, които не са регламентирани в ЗМВР е сериозно нарушение", а МВР за пореден път доказа,че "Етичния кодекс" важи само за изпълнителския състав или за премахване на неудобните. За никого не е тайна, че в момента министерството се намира във финансов колапс. Отделно от това лимитът на много служебни автомобили е недостатъчен, поради което не могат да патрулират в районите си. Служителите масово използват личните си автомобили за изпълнение на служебните си ангажименти, поради липсата на гориво, а в същото време малкото останало такова се използва за пътуване до Чехия и участие в състезание.

Според разследващият орган в МВР употребата на гориво за пожарни автомобили не е нарушение, защото е върнато. Ние питаме къде са границите между употреба и злоупотреба със служебно положение и до кога в МВР ще има двоен аршин – едни няма да могат да си вършат работата, поради липса на гориво, а други ще ходят по състезания в чужбина, питат синдикалистите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване