08/26/15 08:07
(http://www.dnevnik.bg/)

Китайските пазари отвориха на по-ниско ниво, въпреки мерките на централната банка (допълнена)


Китайските пазари продължиха спада си, въпреки усилията на централната банка да успокои търговците, предаде Би Би Си.

Shanghai Composite се понижи с 1.1% до 2 930.23 пункта, след бурната търговия по-рано днес.

Няколко часа по-късно индексът се повиши с 3.1% до 3 054.97.

Индексът вече е паднал с около 16% само тази седмица, което предизвика тревоги на световните пазари.

Загубите и нестабилността в Китай намали доверието на инвеститорите и доведоха до резки спадове в пазарите на Азия и САЩ през последните дни.

Намаляването на лихвения процес ще поевтини ресурсът, който банките вземат от китайската централна банка, което на свой ред ще доведе до по-голям достъп на бизнеса до кредити. Би Би Си коментира, че този ход има за цел да се отрази дългосрочно върху китайската икономиката, отколкото да успокоява инвеститорите.

Във вторник Китайската централна банка намали основния си лихвен процент с 0.25 процентни пункта до 4.6% в опит да успокои търговията след сътресенията през последните дни. Това бе петият пореден път, когато централната банка се намесва на пазара от ноември миналата година.

Индексът в Хонконг Hang Seng се справи малко по-добре, като се понижи с 0.3% до 21 328.55 пункта. По-късно се отбеляза повишение с 0.9%.

Китайските акции се радваха на добра година, подхранвана от взиманите от инвеститорите заеми, която приключи през юни.

Китайското правителство тогава се намеси в опит да запази инерцията в икономиката.

Преди две седмици централната банка девалвира валутата, юана, за да увеличи износа, което повдигна нови съмнения, че китайската икономика може да е в по-лошо състояние, отколкото се смяташе досега.

Японският Nikkei 225 започна по-високо в сряда с повишение от 0.4% до 17 877.49.

Южнокорейският индекс Kospi също се търгуваше с 1% по-високо при 1 865.54 пункта, докато в Австралия,  S&P/ASX 200 се понижи с 0.5% до 5 110.10.

Dow Jones Wall Street затвори с 1.3% надолу, отбелязвайки шести пореден ден на спад на американските акции. Индекс London FTSE 100 затвори с повишение от 3%. Основните пазари във Франция и Германия също се повишиха с около 4%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване