08/26/15 21:08
(http://www.klassa.bg/)

„Роботика за България“ насърчава сформирането на отбори по роботика в училищата

 – Програмата за обучение на ментори „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на SAP Labs България и в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Инициативата се реализира за първи път и цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип.

„Роботика за България“ е насочена към осигуряване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори. Отборите по роботика ще се създават съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League.

„Търсим мотивирани учители, които имат желание да организират отбор по роботика в училището, в което преподават и да бъдат негови ментори. Менторският екип задължително следва да е от двама учители, които преподават в едно и също училище. Самите отбори по роботика се състоят от три до пет ученика, на възраст от 10 до 16 години. Отборите ще работят по изпълнението на мисии с роботите и по задание за научноизследователски проекти, което се определя на централно ниво от FIRST LEGO League.“, разказва по-подробно за програмата Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Одобрените по програмата учители ще бъдат обучени от дългогодишни ментори на отбори по роботика в рамките на двудневно обучение в София, като след това ще имат и последваща 6-месечна виртуална подкрепа. Програмата осигурява също и оборудване за всеки одобрен отбор – комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателно поле.

SAP Labs България подкрепя развитието на роботиката в България от няколко години и ангажиментът ни в тази насока е дългосрочен. Това е причината да изискваме учителите-ментори, които кандидатстват по програмата, да изградят впоследствие минимум един отбор по роботика в своето училище, който да съществува поне две години.“, споделя Моника Ковачка-Димитрова, член на лидерския екип и отговорник за Корпоративната социална отговорност в SAP Labs България. „Главна цел на „Роботика за България“ е и развитието на различни умения в учениците – програмиране, проектиране на робот, проучване, подготовка и представяне на проекти, работа в екип и изследователски дух.“, допълва тя.

Кандидатстването за участие в програмата „Роботика за България“ е отворено до 10 октомври.

 

# # #

 

За SAP

Като пазарен лидер в сектора за бизнес софтуер, SAP (NYSE: SAP) помага на компании от всички размери и индустрии да оперират по-успешно. От административния офис до заседателната зала, от склада до магазина, от настолния компютър до мобилното устройство - SAP вдъхновява хора и организации да работят заедно по-ефикасно и да използват бизнес процесите по-ефективно, вървейки една крачка пред конкуренцията. SAP приложенията и услугите дават възможност на повече от 253,500 клиента да оперират доходно, да се адаптират правилно, и да растат постоянно. За повече информация, моля посетете www.sap.com/bulgaria.

За SAP Labs България

SAP Labs България има над 15-годишна история. В момента в компанията работят повече от 630 професионалиста, които създават водещи Cloud и In-Memory технологични решения, допълнени от качествени услуги по поддръжка и технологично консултиране. SAP Labs България е отличена за абсолютен лидер в класацията на AON Hewitt за Най-добрите работодатели в България за 2014 г. в категорията за средни и големи компании. Компанията е носител на престижното отличие за четвърти път, като е била сред отличените работодатели през 2006, 2008 и 2012 г. SAP Labs България е един от пионерите и лидерите в прилагането на Lean философия и гъвкави (agile) методологии при създаването на софтуер в България.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване