08/26/15 08:01
(http://pik.bg)

С европари: Умните светофари вече са в Пловдив

С европари: Умните светофари вече са в Пловдив

С нови светофари и видеокамерите ще бъдат оборудвани до края на тази година част от кръстовищата и пешеходните пътеки в Пловдив, пише Марица.бг. Смяната на старите уредби е част от транспортния проект, чиято стойност е 44 306 947 лева. От тази сума 6 223 620 лева са предвидени за новите светофари и Център за управление на трафика, от който ще се контролира движението на територията на Пловдив.

Стартът на монтажните работи беше даден вчера от зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова и кмета Иван Тотев. Двамата поставиха първите платки на таблото, сложено на кръстовището на Цариградско шосе и бул. "Шести септември", срещу бившия хотел на скандалния рапър Ванко1. Именно в тази сграда, на шестия етаж, ще се помещават два центъра - за управление на трафика и за градския транспорт.

Специално за медиите на голямо пано бяха окачени новите светофари, трафик детектори и видеокамери. Новите светофари са със светодиоди, чиито светлини ще се виждат отдалече в мъгла и дъжд, за разлика от старите крушки. За оборудване на кръстовищата са предвидени 1306 секции. Детекторите са 130 на брой, а тяхната роля е да броят преминаващите автомобили и да изпращат информация в Центъра за управление на трафика. Според тези данни ще се регулират светлините на светофарите, обясни ръководителят на проекта Борислав Кръстев. Автобусите на градския транспорт ще получават предимство за преминаване през кръстовищата, ако движението е натоварено. Светофари ще се подменят на бул. "Шести септември", Цариградско шосе" и "Кн. Мария-Луиза", "Цар Борис III Обединител", "Христо Ботев".

Видеокамерите са 15 и са във вид на въртящ се купол. Имат голям обхват и ще заснемат движението на най-натоварените места в реално време. Всички 42 кръстовища и 8 пешеходни пътеки трябва да бъдат пригодени за инвалиди, тоест тротоарите ще се скосяват.

Проектът, който предвижда още електронно таксуване, информационни табели по спирките и 48 км велоалеи, променя фундаментално транспортната система, коментира Иван Тотев.
Зам.-министърката припомни, че Пловдив получава 81 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж" и може да насочи част от тази безвъзмездна помощ за подобряване и безопасност на трафика. Очакваме с нетърпение инвестиционните проекти на общината, каза Деница Николова.

Старите светофари няма да се изключват, докато не бъде завършена цялата система.

Фигурата на Исус Христос, издигната преди време от Ванко 1 на покрива на хотела му, не е демонтирана. От католическата църква в Раковски бяха поискали да си вземат скулптурата, но нещо не идват, зачуди се вчера Иван Тотев. Пластиката не се връзва с административната сграда, която ще делят компютърните специалисти от двата нови центъра и служителите на кметството на район "Източен".

Сградата все още не е завършена и вчера беше пълна със строители. Центровете трябва да бъдат оборудвани със софтуер, изготвен по немска технология. Проектът е съгласуван с КАТ, каза неговият ръководител Борислав Кръстев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване