08/26/15 06:10
(http://www.klassa.bg/)

Туркменски газ потича към България

 Реализирането на Транскас-пийския газопровод ще даде възможност за доставка на газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това заяви  премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, която се проведе в Ашхабад.

 

Транскаспийският газопровод е част от подкрепяния от ЕС Южен газов коридор като

 

алтернатива на руските доставки в Европа

 

и замразения в момента „Южен поток”. Синьото гориво трябва да потече по тръба от Туркменистан, да мине през Азербайджан по дъното на Каспийско море. В Баку тя трябва да се свърже със съществуващия Южнокавказки газопровод, а чрез него и с планирания „Набуко”, тръгващ от Турция. В проекта е включено и изграждането на тръба от казахстанското находище „Тенгиз” в Туркме-нистан. Капацитетът на газопровода е 30 млрд. куб. м газ годишно. Така той ще достигне половината на обема на „Южен поток”, който според плановете трябваше да осигурява 63 млрд. куб. м годишно. Според Борисов това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни.

 

Премиерът е утъпкал пътя на българските фирми

 

за проучването и добива на нефт и природен газ. Освен това родните компании ще могат да се включат активно в изпълнението на инфраструктурни проекти в азиатската държава.

 

Двамата лидери са обсъдили и възможността българските черноморски пристанища да се превърнат в интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа към Азия. Според Борисов има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна - Турк-менбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която придружаваше премиера в Туркме-нистан, и колегата й Чаръй Атаев

 

подписаха споразумение

 

за сътрудничество между България и азиатската страна в областта на строителството и архитектурата. Така български фирми ще могат да строят сгради, съоръжения, пътища и жп инфраструктура. Освен това нашенци ще консултират Туркменистан как да се санират сградите и как да се вдигат така, че да издържат на земетресения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване