08/26/15 10:18
(http://pik.bg)

Чудодеен извор в Баня лекува очи

Чудодеен извор в Баня лекува очи

Легендарен извор в панагюрското село Баня привлича посетители не само от цялата област, но вече и от Софийско. Столичани, които са били на рехабилитация в местните санаториуми, стават едни от най-верните почитатели на целебната минерална вода. След това минават пътьом, за да се заредят с една кола пълни туби или дори пътуват специално до мястото с тази цел, разказват местните. Това разказва Марица.бг.

Кметът на селото Стоян Ножделов потвърди, че интересът към избора е силен. Той има дълга предистория. Местна легенда разказва как преди години мъж довел момичето си и след като то си измило очите, прогледнало. Той пръв каптирал водата. Чешмата много време била в услуга на хората, но тъй като е близо до реката, започнала да се затрупва и вече не било сигурно дали водата е чиста и безопасна. Затова било взето решение да бъде затрупана.

До момента, когато местен патриот - Вельо Мутев, не получил пророческо съновидение - да възстанови извора. Тръгнал да дири помощ и получил финансовата подкрепа на крупна панагюрска компания. С общи усилия се стигало до ренесанса на чудодейната чешма. Вече 4 години тя отново събира хора от близо и далеч.

Повечето си мият очите и вярват, че така подобряват зрението си. Местни баби пък си знаят, че заболят ли ги костите, трябва да си покиснат краката във водата. Говори се, че под нея има находища на лечебна кал. Някои са пробвали процедури с нея и твърдят, че помага. Досега обаче не е правено експертно проучване за потвърждаване на тези факти, признава Ножделов.

Изворът обаче е изследван лабораторно и е доказано безопасен. Той се намира извън селото, в местността Манастирчето, след баните и санаториума. До мястото води приличен път, по който може да се стигне с кола.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване