08/27/15 01:37
(http://pik.bg)

Близо 51 млн. лв. ще бъдат разходите за провеждане на изборите

Близо 51 млн. лв. ще бъдат разходите за провеждане на изборите

 Близо 51 млн. лв. ще бъдат разходите за провеждане на изборите. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов по време на днешното правителствено заседание. Горанов посочи, че първоначално за провеждането на местните избори са били поискани 69 млн. лв. при 39 млн.лв., отчетени през 2011 година, когато се проведоха изборите за местна власт и президент. Премиерът Бойко Борисов заяви, че сумата от 51 млн. лева е огромна. По тази причина Горанов уточни, че 23 милиона от тях са за възнаграждения. 

От своя страна пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов разясни за рисковете при провеждането на изборите в чужбина. Той коментира, че съгласно Изборния кодекс ЦИК ще е длъжна да открие повече от 430 секции зад граница, където те са съществували в последните пет години и са гласували не по-малко от 100 български граждани. Митов уточни, че съществува риск в някои държави да няма голям интерес и практически няма да се явят голям брой избиратели. За пример министърът даде Турция и някои секции в Испания. Според него по тази причина може да не се попълнят секционните избирателни комисии. Даниел Митов отправи призив към политическите партии, особено представените в парламента, да окажат съдействие и съвместно с МВнР да намерят решение, за да попълнят максимално своите квоти. Вторият риск, който Митов назова, касае конфликта между конституционното право на българските граждани и тяхното административно задължение, а именно, че командированите чужбина, които ще влязат в състава на СИК няма да имат право да гласуват на местния вот. Министър Митов поясни, че се прави всичко възможно да бъде увеличено тяхното възнаграждение. 

Той каза още, че на този етап не може да се ангажира с това какъв бюджет е необходим за провеждане на референдума в чужбина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване