08/27/15 07:16
(http://www.klassa.bg/)

За една година космическата обсерватория “Гая” е извършила милиарди измервания

 На 21 август обсерваторията “Гая” на Европейската космическа агенция (ЕКА) завърши първата си година на научни наблюдения. След изстрелването си на 19 декември 2013 година и шестмесечен подготвителен период, сателитът започва рутинната си работа. Апаратът се намира в точката на Лагранж L2 на 1.5 милиона километра от Земята. Въртейки се около оста си, “Гая” наблюдава лента от небето с кръгла форма. Обсерваторията многократно и с изключителна точност измерва позициите на звездите и това й позволява да установи разстоянията между тях и движението им в Млечния път. 
През първите 28 дена “Гая” функционира на специален сканиращ режим, за да центрова инструментите си, а на 21 август 2014 година започва да изпълнява главната си мисия. Апаратът вече е записал 272 милиарда позиционни измервания, 54.4 милиарда фотометрични точки и 5.4 милиарда спектъра. Екипът на “Гая” работи усилено, за да реализира главната научна цел - създаване на публично достъпни каталози на позициите, разстоянията, движенията и други характеристики на повече от един милиард звезди. “Последните 12 месеца са много интензивни, но успяваме да обхванем всички данни и очакваме с нетърпение следващите четири години”, казва Тимо Прусти, научен ръководител на проекта в ЕКА. “Само една година ни дели първото планирано публикуване на данни - междинен каталог, който се очаква през 2016 година.”
По време на наблюденията си, при които измерва движението на звездите “Гая” е в състояние да засече и промени в яркостта им, като така открива интересни небесни обекти. До момента обсерваторията е открила стотици краткотрайни източници на излъчване, първият от които е свръхнова, засечена на 30 август 2014 година. 
При едно от тези явления е наблюдавано драматично увеличение на яркостта. Оказва се, че “Гая” е открила т.нар катаклизмична променлива - система от две звезди, в която едната - горещо бяло джудже, изтегля маса от звездния си партньор, предизвиквайки избухвания на светлина при поглъщането на материята.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване