08/27/15 06:57
(http://www.klassa.bg/)

Италия срещу Меркел заради бежанците

 Италианският министърът на външните работи Паоло Джентилони вчера се скара не съвсем дипломатично на Ангела Меркел. “Никой няма право да размахва тояга срещу Италия, когато става дума за бежанци!” – заяви пред в. “Кориере дела сера” дипломат №1 на Рим, предаде нашият кореспондент в Италия Румен Михайлов.

 

В интервюто Джентилони определено визира германската канцлерка, която завчера настоя със заповеднически тон Италия и Гърция да разкрият до края на годината нови центрове за регистрация и прием на мигранти.

 

“Да ни препоръчват подобно нещо, е все едно да съветваш държава, пострадала от наводнение, да развие производството на чадъри!” – посочи Джентилони.

 

Той обясни още, че неговата страна правела за решаването на проблема

 

повече от всички останали в ЕС

 

и подчерта, че споразуменията от Дъблин по въпроса вече били минало. Ето защо дипломат №1 на Италия препоръча съюзът спешно да одобри нова обща политика за регулиране на потока от бежанци, за даването им на право на престой и за тяхното евентуално репатриране.

 

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел беше посрещната с освиркване и с викове “предателка” от германски протестиращи при пристигането й вчера в бежански център в град Хайденау, провинция Саксония, предаде ДПА.

 

Про­тести­ращите срещу вълната от бежанци в града се събраха около бежанския център по призив на крайнодесни групи, след като стана ясно, че Меркел ще посети центъра.

 

При появата на Меркел около 150 демонстранти започнаха да скандират “Предателка!” и “Ние сме глутницата!”, имайки предвид определението, използвано от член на правителството за действията на крайната десница в Хайденау през уикенда. Тогава протести срещу прилива на бежанци в града прераснаха

 

в сблъсъци с полицията

 

и атаки срещу бежанския център.

 

Същевременно германският президент Йоахим Гаук посети вчера център за прием на кандидати за убежище в квартала на Берлин Вилмерсдорф. Там той похвали студентите, лекарите и доброволците, които помагат на мигрантите в цялата страна. Гаук осъди проявите на крайнодесни екстремисти, които според него вредят на имиджа на Германия.

 

Президентът призна, че съществува все още “тъмна страна на Германия”, визирайки

 

ксенофобските атаки

 

срещу мигранти, които зачестиха през последните месеци, предаде Франс прес.

 

“Доброволците, които работят с бежанците, искат да покажат, че има светла Германия, която рязко контрастира с тъмната Гер­мания, за която човек се сеща, когато чува да се говори за атаки срещу центрове за бежанци или за ксенофобски прояви срещу отделни лица”, каза Гаук по време на визитата в бежанския център в Берлин.

 

Два нови инцидента имаше в бежански центрове в Германия тази нощ, посочва АФП.

 

В Лайпциг неизвестен хвърли коктейл “Молотов” през отворения прозорец на празна сграда, в която в петък ще бъдат настанени 56 кандидати за убежище. Пожарникари се намесиха обаче веднага и на сградата не бяха нанесени щети.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване