08/27/15 07:27
(http://www.klassa.bg/)

Любен Дилов-син: РБ са блок с 3-ма управители, които говорят не от името на жувеещите, а на собственика

 - Г-н Дилов, разширявате коалицията “Народен съюз”, чийто говорител сте, с нови партньори. Какво ви сближава с БАСТА - партията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов?

- Критичният патос на БАСТА от времето на нейното създаване е много близък да опозиционния дух на партиите, съставляващи “Народен съюз”. Г-н Найденов вероятно все още е лидер на нещо, но в никакъв случай това не е БАСТА. Горещо ви препоръчвам да се запознаете с г-жа Кунина - едно от най-привлекателните нови лица в българската политика...

- Ще вземете ли и партията на Тодор Славков?

- Специално “Гергьовден” е свързан още от създаването си с най-топли чувства с “Напред, България!”. Но взаимно е убеждението, че те трябва да се явят колкото се може по-чисто на тези избори, за да се преброят, да видят в какво състояние са след повече от 10 г. прекъсване на активна дейност. Това не изключва някъде да си помагаме.

Ще бъдем една от изненадите на тези избори.

В над 200 общини се явяваме с единна регистрация като “Народен съюз”.

- Според вашия календар кога “Народен съюз” ще се превърне в единна партия и ще се влеят ли в нея всички сегашни участници в коалицията?

- Веднага след местните избори, където навсякъде се явяваме заедно, ще минем към общо организационно и политическо ръководство. На всички партии, съставляващи “Народен съюз”, към този момент 8 - Земеделски народен съюз, Съюз на свободните демократи, “БДС - Радикали”, БАСТА, Българска земеделска партия, “Гергьовден”, “Бъдеще и развитие за България”, ГОРД.

- Да, разбрах, че на вота “Народен съюз” ще е със Слави Бинев, чиято партия ГОРД в парламента е в една група с Патриотичния фронт. Кое ви свързва освен дългогодишното приятелство?

- Пак ще посоча критичния патос към статуквото от последните три управленски мандата, обединяващ всички съставни части на “Народен съюз”. ГОРД имат доста героична история. Да припомня само големия им митинг срещу КТБ. Слави Бинев е депутат от Патриотичния фронт и какво ще се случва с тази група, си е тяхна работа. Колкото и да не ни харесва странният начин, по който се възползват от властта, ние сме в приятелски отношения с тях. Знаете, с ВМРО ни свързва десетилетна дружба...

- Това може ли да е симптом за прегрупиране в Народното събрание?

- Този парламент гради стабилността си върху една почти комична разпокъсаност.

Приличат на бедни италиански семейства, които се тресат от скандали, но стоят заедно просто защото няма къде да отидат... Всичко е възможно.

- След местния вот ще влиза ли и ГОРД в “Народен съюз”, или ще си остане при Валери Симеонов и Каракачанов?

- ГОРД подписа споразумението за “Народен съюз” в пълната му тежест. Т.е. те са част от процеса на постепенно изграждане на единно политическо тяло.

- Какво всъщност се случва с ПГ на БДЦ? Ще я напуснат ли 6-имата, които не искат вече да ги свързват с Ковачки?

- Ако не се приеме промяна на името, което да отразява и съществуването на “Народен съюз”, най-вероятно точно това ще се случи. Нека припомня хронологията. Името БДЦ беше избрано като равно отдалечено от имената на всички партии, участвали в коалицията “България без цензура”, но в същото време близко до духа на намеренята, които ни събраха. След това то бе присвоено от партия ЛИДЕР и тя се превърна в партия БДЦ. Ако не бъде променено името на парламентарната група, няма как да сме заедно.

Ние не сме БДЦ Не можем да си позволим да сме заложници на корпоративни или лични интереси, ако искаме да останем верни на ангажиментите, поети на парламентарните избори.

- С оглед на политическата ви история мога ли да заключа, че извън вашата коалиция най-близък ви е РБ?

- Нека бъдем по-точни - СДС. Не Реформаторският блок. Блокът прилича в момента на една несигурна кооперация с трима домоуправители, всеки от които претендира да говори не от името на живеещите, а от името на собственика.

Не знам докога ще продължи това. Един пример от последните дни: в Бургас “Гергьовден” традиционно се явяваше със СДС и ДСБ на местни избори и това донесе само добри неща на града - радикално скъсване със застойните времена от кметуването на Йоан Костадинов. Сега това е невъзможно заради страха на “България на гражданите” на г-жа Кунева, че ние ще ги изместим от листите със силен преференциален вот.

- Кой е най-подходящият да оглави РБ?

- Още от 2003-а предлагаме цялата десница да се преучреди чрез пряк избор по електронен път на ново учредително събрание, което да избере единно ръководство и да слее разпокъсаните партии. Вероятно това е прекалено авангардно предложение не само за преди 10 г., но и днес. Който и да ги оглави, ще е резултат на апаратни игри и пазарлъци, а не избор на хората, които гласуват за каузи.

- Какви са личните ви планове за политиката, освен като говорител на “Народен съюз”?

- Ролята на мъдър, леко изкуфял старец много ми харесва.

Не искам да преча на младите. “Гергьовден” смени изцяло ръководството си, имаме нов блестящ председател - Драго Стефанов, а в “Народен съюз” също има чудесни лица, които бих искал да наложа в публичното пространство.

- Ще има ли един лидер на “Народен съюз”, или ще е със съпредседатели?

- В момента се управлява от 3-ма съпредседатели. Ние ще държим, ако вървим на избор на един лидер, изборът да е пряк - от хората, които гласуват за нас и ни подкрепят.

- Ще изкара ли правителството пълния си мандат, и то в този състав?

- Не. Със сигурност не и в този състав. Не е добре точно това правителство да управлява България по времето,когато ние ще председателстваме Европейския съюз. А точно тогава ще трябва да правим и редовни парламентарни избори. Предсрочните избори според мен са неизбежни.

- Как оценявате втория мандат на Борисов?

- Много пиар, малко работа. Струва ми се, за пръв път на ГЕРБ им се случва някой да си прави пиар за тяхна сметка... Иначе новата им диалогичност, особено на премиера, е впечатляваща - не мога да го отрека. Май наистина разбраха, че единственият достоен политически враг са проблемите на България, а не останалите партии.

- Кой за вас е отличникът в кабинета?

- Моля ви се! Целият кабинет е волята на един човек. И това е достойно за уважение. Друг въпрос е колко е ефективно.

- Как гледате на Слави Трифонов - президент? Отвори ли се ниша в политиката за някогашния ви приятел?

- Слави е съчетание от желязна воля и вулканичен талант. Не съм сигурен дали наистина го иска това, или просто плаши политическия елит както само той умее. В момента телевизионният му образ не се препокрива много с представата за “баща на народа”, а и не знам как ще успее с необходимата доза лицемерие, която този пост изисква. Но при всички случаи ще е полезна всяка негова политическа изява, защото ще разрита кошера - или торбата с плъхове, ако предпочитате.

 

CV

Роден на 19 ноември 1964 г. в София

Завършва 32-а гимназия в столицата и Факултета по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор на книги и сценарии.

След 1990 г. е двигател и идеолог на тв шоутата “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”. През май 1999 г. създава движение “Гергьовден”. Същата година е избран за общински съветник. През 2002 г. напуска ръководството на партията и остава неин редови член.

Депутат от ОДС в 40-ото НС. Сега е говорител на коалицията “Народен съюз”, в която влизат част от депутатите от БДЦ и извънпарламентарни партии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване