08/27/15 22:09
(http://www.klassa.bg/)

Министърът на културата Вежди Рашидов обмисля създаването на музей, посветен на спасяването на българските евреи

 Министърът на културата Вежди Рашидов обмисля създаването на музей, посветен на спасяването на българските евреи. Това стана ясно по време на срещата му с Малгожата Омиляновска, министър на културата и националното наследство на Полша. 
Министърът заяви, че иска това до края на мандата му. Според него това е важно, тъй като държава е изиграла голямо роля спасяването на евреите на в страната. „Аз съм радетел наистина да отдадем тази почит и към паметта на историята, и към паметта и достойнството на българските евреи. Да направим една обществена дискусия - наистина хубаво е да изградим нещо подобно, каквото Полша е направила”, посочи Рашидов. Стана ясно, че по време на срещата си министър Рашидов и полската му колежка са обсъдили 3-годишна междуведомствена програма за сътрудничество в областта на културата. Министърът изтъкна, че трябва да се увеличат контактите с Полша, той посочи още, че двамата са обсъдили реформите в сферата на културата. Рашидов заяви, че от разговора му с Малгожата Омиляновска е станало ясно, че в Полша живеят 40 милиона души, а театрите там са 110 и много малка част от тях са държавни и съпостави ситуацията у нас, където им 54 театри, като заедно с филхармониите боря6т им става общо 57. Вежди Рашидов каза, че в Полша има много силно изкуство, както театрално, така и филмово и коментира, че може дасе сключи договор за съвместни копродукции. Пред журналисти в столичното Ларго министърът на културата посочи, че днес там е открита нова мозайка. Министърът поясни, че Ларгото трябва да стане готово до 15 ноември, защото се затварят европейските фондове и уточни, че засега всичко се движи по план.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване