08/27/15 12:58
(http://pik.bg)

Най-накрая! Започват укрепване на пропадналата земя под къщите в пернишкия квартал „Рудничар”

Най-накрая! Започват укрепване на пропадналата земя под къщите в пернишкия квартал „Рудничар”

Още семейства остават без домове в пернишкия квартал “Рудничар”. Специалистите от Минно-геоложкия университет започват укрепването на пропаднала земя под къщите на хората. Преди месец БНТ 2 ви показа как незаконно е прокопан тунел за добив на въглища. Това предизвика оргомно срутване на земята.

Заключението на специалистите от Минно-геоложкия университет е, че земята под пернишкия квартал е пълна с кухини заради незаконния добив. В дългата над 60 метра галерия, която започва от военните бункери от Втората световна война, е открита дори примитивна вагонетка с въже, която да пренася въглищата, както и широки стени с диаметър почти 2 метра. Специалистите са изготвили план, който предвижда да запълнят многото кухини, превърнали земята под квартала в швейцарско сирене.

Доц. Стефчо Стойнев, ръководител на катедра “Хидрогеология” към МГУ: “Първата посока, това е да се опитаме да запълним съществуващите празнини със специални смеси, които ние сме използвали и на други места в Перник и които ще приложим и тук. Тези специални смеси запълват празните пространства и не дават възможност да продължи процесът на слягане.”

Ситуацията обаче е непоправима за някои от къщите в квартала, които са се напукали и не са годни за живеене.

Румяна Павлова живее тук повече от 40 години. Преди около 2 седмици цялата й къща е почти разцепена на две за по-малко от 20 секунди.

Румяна Павлова: “Обръщаш се и гледаш как стената зад тебе се къса като вестник. Затова ви казвам, че е филм на ужасите. Ето за 20 секунди какво става. Опитваме се да бягаме и това нещо се вдига под краката ни. Ето какво остана от къщата – една мъка, една болка и нищо повече. А хората, които го направиха това нещо още не им е потърсена отговорност.”

Така Румяна живее в общинско жилище, но през целия ден стои пред къщата си, за да пази вещите си от набези на роми от близкия квартал. Потърпевшата иска справедливост за крадците на въглища, но от прокуратурата дори не могат да повдигнат обвинение, защото действия като тези все още не са инкриминирани в закона.

Иван Иванов, кмет на Перник: “В момента им правим само актове, правим им наказателни постановления и им изземваме това, което те са добили незаконно. Нищо повече.”

Кметът на Перник съобщи, че след укрепването на земята и събарянето на къщите ще бъдат описани щетите на всички засегнати лица. След това ще се уведоми междуведомствената комисия към Министерски съвет, откъдето от общината се надяват да отпуснат средства за възстановяване на щетите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване