08/27/15 22:47
(http://www.klassa.bg/)

Нацистки влак трезор открит в Полша

 Германски брониран влак от времето на Втората световна война е бил открит в полския град  Валбжих, потвърдиха местните власти. Възможно е да става дума за влак трезор, в който нацистите са превозвали злато, съобщи Gazeta Wyborcza.

 

В средата на август в отговорните за това институции е получено писмо от юридическа фирма, в което се съобщава, че

 

двама търсачи

 

на съкровища

 

поляк и немец са открили нацистки брониран влак. Находката била свързана с легенда, според която немски влак, превозващ злато по някакви причини е останал в Долна Силезия и стои там и до днес.

 

Предполагаемият “нацистки влак” се намира на територията на Валбжих в Югозападна Полша, заяви на пресконференция заместник кметът на града Зигмунт Новачик. Той обаче не пожела да даде повече подробности. “Мястото се пази в тайна”, допълни Новачик. Той предпочете да не споменава за “влак”, а за “находка”, която принадлежи на полската държава в съответствие със споразуменията, сключени с Германия.

 

Ярослав Шмелевски, юридически съветник на двамата откриватели, пожелали анонимност, отбеляза, че те информирали официално местната и централната власт и описали параметрите на находката си, за която се смята, че е блиндирана влакова композиция, дълга 120-150 метра. “Сега чакаме намесата на компетентните държавни инстанции, за да се изследва находката”, поясни Шмелевски. Той също отказа да даде повече подробности.

 

Композицията потенциално се намира в подземният нацистки комлекс, познат под името Ризе, изграден в близост до Валбжих през Втората световна война. В тунелите влакът е бил

 

неуязвим за

 

бомбардировките

 

на съюзническата авиация, но не е могъл да излезе от укритието си.

 

Според друго полско издание - Gazeta Wroclawska, влакът може да се намира в изоставен тунел, който се намира по пътя между Валбжих и  Свебодзице. Входът в тунела бил затрупан и се намирал близо да гара Валбжих, твърди вестникът. Според източници на полските журналисти влакът бил затрупан и разкопките могат да отнемат до половин година. Смята се също така, че в композицията могат да се намират до 300 тона злато. Търсачите на съкровища са пожелали да получат 10% от стойността на откритото злато, съобщи Ройтерс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване