08/27/15 12:10
(http://pik.bg)

Нова GPS мрежа ще „следи” река Дунав

Нова GPS мрежа ще „следи” река Дунав

Специалисти геодезисти на ИАППД вече използват новоизградената GPS геодезична мрежа по българския бряг на река Дунав. Тя е база за извършване на топохидрографни проучвания и други геодезически работи в общия българо-румънски участък на реката.

Чрез мрежата се извършва заснимане на различни обекти като кейови стени, лимани и др. съоръжения и части от реката. Данните от измерванията са с висока точност, които впоследствие се използват за направата на хидрографни карти, за допълване на електронни навигационни карти и др.

За създаването на GPS мрежата са използвани 34 броя съществуващи точки от Държавната геодезична мрежа I и II клас, 270 броя нови и други съществуващи геодезични точки, като новите /198 броя/ са изградени с бетонов фундамент и подземен център.

Мрежата е измерена с използване на глобални навигационни спътникови системи (GNSS) и практически е свързана с европейската геодезическа референтна система (EUREF). За точките са определени и правоъгълни координати в координатна система 1970 г. За всички точки са определени надморски височини в европейска височинна система (EVRS) чрез извършване на трансформации.

За подобряване на точността на надморските височини е изпълнена геометрична нивелация IV клас на девет броя основни точки от мрежата, намиращи се в районите, където има разположени пегели (водомерни постове) за измерване на водното ниво на река Дунав.

Всяка от деветте основни точки (съответно и ориентирните за тях) е измерена със самостоятелен геодезичен полигон с изходни точки от първокласната държавна нивелачна мрежа, намиращ се в близост до основната точка. За всички 27 точки (9 основни 18 ориентирни), измерени с геометрична нивелация, са определени надморските им височини в европейска височинна система EVRS.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване