08/27/15 22:44
(http://www.klassa.bg/)

Обама: Стрелбите в САЩ са по-опасни от тероризма

 Инцидентите с използване на огнестрелно оръжие в САЩ, които често завършват с масова смърт на хора, стават по-опасни от терористични актове. Това заяви американският президент Барак Обама в интервю за телевизия АВС по повод убийството на двама журналисти във Вирджиния. „Всеки път, когато чувам за подобни трагедии, сърцето ми се къса”, каза Обама. „Знаем, че при инциденти със стрелба в нашата страна

 

загиват много повече

 

хора, отколкото при терористични актове”, посочи президентът.

 

Репортерката на местна телевизия - 24-годишната Алисън Паркър, и 27-годишният оператор Адам Уорд бяха застреляни в предаване на живо, докато взимаха интервю. Те бяха убити от 41-годишния афроамериканец Вестер Фланаган, уволнен преди няколко години от същата телевизия. Той се застреля в автомобила си, докато беше преследван от полицията.

 

Вестер Фланаган е изпратил предсмъртно писмо по факса до телевизия ABC News, в което е обяснил мотивите за извършеното от него. Фланаган пише, че се възмущава от расовата дискриминация в САЩ. Той самият по думите му неведнъж се бил сблъсквал с дискриминация едновременно по няколко признака – заради това, че е чернокож и че е гей, пише Би Би Си. Той обяснява също така, че е убил журналистката и оператора, за да отмъсти за стрелбата на 17 юни в афроамериканската църква в Чарлстън, където жертви на нападението, извършено от млад бял мъж, станаха 9 души. След събитията в Чарлстън Обама заяви, че „подобни трагедии се повтарят в Америка много често” и една от причините за това е, че гражданите притежават огромно количество оръжие.

 

„Харчим трилиони долари, за да предотвратим тероризма, ала досега не сме имали воля да наложим предохранителни мерки за оръжията, които могат да спасят човешки живот”, подчерта американският президент.

 

На свой ред фаворитът за номинация за кандидат-президент на демократите Хилари Клинтън се обяви за ново законодателство по въпроса. “Има толкова много доказателства, че ако оръжията не се намираха толкова лесно, ако имахме

 

повсеместни

 

проверки

 

ако можехме да спрем човека, който се е ядосал, защото е уволнен, или домашен насилник, то бихме могли да предотвратим подобни убийства”, изтъкна Клинтън.

 

В противовес на горните становища кандидатът за номинация за президент на републиканците Марко Рубио смята, че убиват хората, а не оръжията. “Втората поправка в конституцията ни е важна част от нея, която трябва да се спазва. Престъпниците поначало нарушават закона”, категоричен е Рубио.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване